Đurović: Srbija sprečila da Kosovo dobije mesto u Parlamentarnoj skupštini SE

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Dec.2016, 17:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurović: Srbija sprečila da Kosovo dobije mesto u Parlamentarnoj skupštini SE

Šefica delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) Aleksandra Đurović izjavila je danas da je srpska strana uspela da spreči da delegacija Kosova dobije dozvolu da prisustvuje zasedanjima, kao i da predlaže i potpisuje rezolucije u tom telu Saveta Evrope.

"Delegacija se suočava sa konstantnim namerama i pokušajima da se Prištini omoguće dodatna prava koja im ne pripadaju ni po jednom dokumentu Saveta Evrope", rekla je Aleksandra Đurović novinarima >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << u Skupštini Srbije i dodala da Priština nikada nije aplicirala za dobijanje bilo kakvog statusa u PSSE.

Ona je objasnila da je delegacija Srbije tražila od predsednika PSSE Pedra Agramunta da se predlog memoranduma kojim bi se Kosovu dopustilo učešće na sednicama skine sa dnevnog reda sednice Biroa PSSE (16. decembra u Parizu) jer je pravno neutemeljen i da je na njegov predlog predsednički kolegijum doneo jednoglasnu odluku da se taj predlog skine sa dnevnog reda.

I pored te odluke, Albanija, Danska i Velika Britanija tražile su da se o memorandumu glasa, ali je Biro odbio da memorandum bude na dnevnom redu sa 15 glasova protiv i pet glasova za.

"Postoje oni poslanici koji podržavaju neku vrstu ideje da im (Kosovu) se omoguće prava bez ikakvih obaveza", kazala je Aleksandra Đurović.

Ona je kazala da borba za nacionalne interese Srbije "nije gotova" i da predsednik PSSE Pedro Agramunt treba da obezbedi dijalog delegacija Beograda i Prištine.

Na sednici Biroa 16. decembra u Parizu trebalo je da se razmatra predlog memoranduma o saradnji sa skupštinom Kosova. Njime je bilo predloženo da delegacija Kosova može da prisustvuje zasedanjima u Strazburu.

Zvaničnici u Prištini su više puta najavljivali da će podneti zahtev za punopravno članstvo Kosova u Savetu Evrope, ali takav zahtev do sada nije stigao u Strazbur.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.