Cvetković: Napredak i pored teškoća

Izvor: B92, 07.Jul.2011, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković: Napredak i pored teškoća

Beograd -- I pored teških ekonomskih uslova, rezultati nisu izostali, ocenio je premijer Mirko Cvetković povodom tri godine njegovog kabineta.

Cvetković se pohvalio vidnim napretkom na polju evrointegracija, međunarodne saradnje, odnosa sa Kosovom, profesionalizacije vojske, borbe protiv korupcije..

Cvetković je ukazao da je aktivnost vlade bila usmerena i na institucionalnu reformu i uređivanje države prema evropskim normama.

"Ova vlada je formirana sa ključnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ciljevima da ubrza proces evropskih integracija Srbije, nastavi diplomatsku borbu za Kosovo i Metohiju, kao i borbu protiv kriminala i korupcije, ojača ekonomiju i intenzivira reforme društva i države", rekao je premijer na otvorenoj sednici vlade, povodom treće godišnjice rada.

"Na planu približavanja Srbije Evropskoj uniji prešli smo najveće prepreke. Građanima je, posle 20 godina, omogućeno da putuju bez viza. Ratifikovan je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Vlada je rekordnom roku odgovorila na Upitnik Evropske komisije", rekao je Cvetković.

On je podsetio i da je predat zahtev za kandidaturu i da se očekuje da Srbija uskoro postane kandidat za članstvo u EU i dobije datum početka pregovora.

Cvetković je ukazao da je aktivnost vlade bila usmerena i na institucionalnu reformu i uređivanje države prema evropskim normama.

(Tanjug)

"Na predlog ove Vlade Skupština Srbije je usvojila 640 zakona usklađenih sa evropskom regulativom. S druge strane pokrenute su suštinske reforme", istakao je on.

Ova vlada je, prema rečima premijera, pokrenula i značajno unapredila sve vidove regionalne i međunarodne saradnje.

Kada je reč o Kosovu i Metohiji naše aktivnosti su, ukazao je Cvetkocih, bile usmerene u tri pravca.

"Snažnom i kontinuiranom diplomatskom akcijom zaustavili smo proces priznavanja nelegalno proglašene nezavisnosti južne pokrajine. Ekonomski smo pomagali i pomažemo opstanak srpske zajednice na Kosovu i Metohiji. Pokretanjem dijaloga sa privremenim vlastima u Prištini nastojimo da uspostavimo direktni kanal za rešavanje konkretnih problema građana naše pokrajine koja je pod protektoratom međunarodne zajednice", precizirao je on.

"Sve aktivnosti Vlade Srbije su usmerene na stabilizovanje prilika, stvaranje boljih uslova života za građane Kosova i Metohije u skladu su sa našim Ustavom i zakonima. Očekujem da ćemo nastaviti trend pronalaženja uspešnih rešenja za probleme u južnoj pokrajini", rekao je Cvetković.

Govoreći o položaju Vojske Srbije, Cvetković je ukazao da je ona profesionalizovana i predstavlja stožer bezbednosti u ovom delu Evrope.

"Uspostavljena je vojna saradnja sa preko 50 zemalja, naši vojnici i policajci uspešno učestvuju u brojnim međunarodnim misija, rekao je premijer.

Posle pola veka Vlada je, prema rečima Cvetkovića, pokrenula reformu pravosuđa koja oporavlja zastareo i neefikasan pravosudni sistem.

Prema njegovim rečima, otklonjene su brojne nepravilnosti u izbornom i političkom sistemu, usvojena nova rešenja koja unapređuju demokratske procese u zemlji i osiguravaju poštovanje ljudskih prava prema najvišim standardima, a prvi put u Srbiji su usvojeni i zakoni koji regulišu oblasti očuvanja životne sredine i prostornog planiranja.

Posle dugog zastoja napravljeni su ključni pomaci u saradnji sa Haškim tribunalom, naglasio je Cvetković.

U svom govoru predsednik vlade je ukazao i da je Srbija "postala stub borbe protiv kriminala u regionu i važan saučesnik u globalnom ratu protiv narko - mafije. "

U prilog tome, premijer je ukazao na činjenicu da je u saradnji sa našim bezbednosnim službama zaplenjeno je 2,7 tona kokaina u Južnoj Americi, rasvetljeno preko 80 odsto ubistava, 90 odsto krivičnih dela nanošenja teških telesnih povreda, 85 odsto silovanja, 75 procenata razbojničkih krađa, 92 odsto iznuda, i sve otmice.

Cvetković je naglasio da je za 40 odsto više nego ranijih godina otkriveno krivičnih dela sa elementima korupcije.

U borbi protiv korupcije Vlada Srbije je zaokružila set antikorupcijskih zakona, naglasio je on.

Vlada Republike Srbije formirana je 7. jula 2008, a 14. marta ove godine je rekonstuisana i sada ima 17 resora i 21 člana, umesto 24 ministarstva i 27 članova.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cvetković: Rezultati nisu izostali

Izvor: RTS, 07.Jul.2011

Povodom tri godine formiranja Vlade, premijer Mirko Cvetković ocenio je da rezultati rada Vlade nisu izostali, uprkos radu u vanrednim uslovima usled svetske ekonomske krize...Premijer Mirko Cvetković izjavio je da rezultati rada Vlade, koja postoji tri godine, nisu izostali kada je reč o realizaciji...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.