Cvetković: Rezultati nisu izostali

Izvor: RTS, 07.Jul.2011, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković: Rezultati nisu izostali

Povodom tri godine formiranja Vlade, premijer Mirko Cvetković ocenio je da rezultati rada Vlade nisu izostali, uprkos radu u vanrednim uslovima usled svetske ekonomske krize.

Premijer Mirko Cvetković izjavio je da rezultati rada Vlade, koja postoji tri godine, nisu izostali kada je reč o realizaciji ključnih ciljeva postavljenih prilikom njenog formiranja, i to uprkos činjenici da je Vlada radila u vanrednim uslovima usled svetske ekonomske krize.

"Ova vlada je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << formirana sa ključnim ciljevima da ubrza proces evropskih integracija Srbije, nastavi diplomatsku borbu za Kosovo i Metohiju, kao i borbu protiv kriminala i korupcije, ojača ekonomiju i intenzivira reforme društva i države", rekao je premijer na otvorenoj sednici Vlade, povodom treće godišnjice rada.

Kao značajna dostignuća Vlade, premijer je izdvojio ukidanje viza za EU građanima Srbije, ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i odgovoranje na Upitnik Evropske komisije.

Najznačajnije je, međutim, prema oceni premijera, što je Srbija uspela da ekonomsku krizu prebrodi na nogama i da se sa njom izbori, što su potvrdile i svetske finansijske institucije. Prema rečima Cvetkovića, sprečeno je propadanje privrede, očuvan bankarski sistem, slobodno tržište, a zahvaljujući intervenciji Vlade teret krize je ravnomerno i solidarno raspoređen.

"Ekonomija Srbije se postepeno oporavlja, industrijska proizvodnja u prvih pet meseci veća je za 5,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine, izvoz za prvih pet meseci je 25,8 odsto ili milijardu evra veći nego u istom periodu prethodne godine", izjavio je Cvetković.

Premijer je ukazao da je, na predlog Vlade, Skupština Srbije usvojila 640 zakona usklađenih sa evropskom regulativom, a da je pokrenula i značajno unapredila i sve vidove regionalne i međunarodne saradnje.

Kada je reč o Kosovu i Metohiji, Cvetković je naveo da su aktivnosti Vlade bile usmerene u tri pravca - na zaustavljanje procesa priznavanja nelegalno proglašene nezavisnosti južne pokrajine, ekonomsku pomoć srpskoj zajednici na KiM i pokretanje dijaloga sa privremenim vlastima u Prištini.

Srbija stub borbe protiv kriminala

Cvetković je rekao da je Vojska Srbije profesionalizovana, a posle pola veka pokrenuta je i reforma pravosuđa, koja oporavlja zastareo i neefikasan pravosudni sistem.

On je napomenuo da su, posle dugog zastoja, napravljeni ključni pomaci u saradnji sa Haškim tribunalom. Srbija je, takođe, postala stub borbe protiv kriminala u regionu i važan saučesnik u globalnom ratu protiv narkomafije.

U borbi protiv korupcije, Vlada je zaokružila set antikorupcijskih zakona. Primenom Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom do sada je oduzeto više od 300 miliona evra. Počela je da radi Agencija za borbu pritiv korupcije, a beleži se i povećanje efikasnosti u radu sudova.

Vlada Republike Srbije formirana je 7. jula 2008. godine, a 14. marta ove godine je rekonsturisana i sada ima 17 resora i 21 člana, umesto 24 ministarstva i 27 članova.

Prema rečima premijera, rekonstruisana Vlada je efikasnija od stare, a do kraja mandata očekuje se završetak glavnog posla - dostizanje kriterijuma za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Među najvećim dostignućima Cvetkovićeve Vlade jesu i ukidanje viza za putovanje građana u EU i ukidanje obaveznog služenja vojnog roka.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.