Читај ми!

Tri godine rada Vlade

Povodom tri godine od formiranja Vlade, premijer Mirko Cvetković kaže da je Srbija krizu prebrodila na nogama i da je njegov kabinet najviše snage i sredstava uložio na ekonomskom planu. Opozicija, međutim, poručuje da o radu Vlade najbolje svedoči poražavajući ekonomski položaj građana.

Sumirajući rezultate trogodišnjeg rada Vlade, premijer Mirko Cvetković ocenjuje da je Srbija krizu prebrodila na nogama i da je njegov kabinet najviše snage i sredstava uložio na ekonomskom planu.

Rezultata ima, tvrdi Cvetković i, iako je Vlada radila u vanrednim uslovima, ostvareni su svi ključni ciljevi - od evropskih integracija i diplomatske borbe za Kosovo, do borbe protiv kriminala i korupcije, jačanja ekonomije i reformi države i društva.

Na otvorenom delu sednice, premijer je zadovoljno nabrajao rezultate vlade i njen uspeh u suočavanju sa ekonomskom krizom, koja je, kaže, napravila pustoš u mnogo razvijenijim i bogatijim zemljama od naše.

"Krizu smo prebrodili na nogama. Vlada Srbije sprečila je propadanje svoje privrede, očuvala bankarski sistem, slobodno tržište i intervenisala posebnim merama da se teret krize ravnomerno i solidarno rasporedi", poručio je Cvetković.

"Paketi antikriznih mera koja je Vlada blagovremeno donela imali su pozitivne efekte. Srbija je jedina zemlja u Evropi koja je povećala kreditnji rejting u periodu krize", poručio je premijer.

U tri godine mandata, usvojeno je, na predlog Vlade, 640 zakona, pokrenuta reforma pravosuđa, profesionalizovana Vojska Srbije, a policija postala stub borbe protiv kriminala u regionu.

Napredovala je i saradnja s Haškim tribunalom. Stvaranje boljih uslova života za građane Kosova i Metohije ostaje jedan od prioriteta.

"Pokretanjem dijaloga sa privremenim vlastima u Prištini nastojimo da uspostavimo direktni kanal za rešavanje konkretnih problema građana naše pokrajine koja je pod protektoratom međunarodne zajednice", ističe Mirko Cvetković.

Statistika prvog čoveka srpske vlade pokazuje da se u Srbiji i u krizi gradi i da se zemlja postepeno ekonomski oporavlja. Bruto domaći proizvod veći za 3,4 odsto u prvom kvartalu ove godine, industrijska proizvodnja povećana je za 5,1 odsto, a izvoz za 25,8 odsto.

Međutim, poslanici Demokratske stranke Srbije i Srpske radikalne stranke u parlamentu su predstavili svoju računicu, koja, kažu, svedoči o poražavajućem položaju građana i vladi koja ni posle rekonstrukcije nema viziju privrednog oporavka.

DSS tako navodi da je za tri godine izgubljeno 400.000 radnih mesta, Radikali da su na jugu Srbije prosečne plate oko 2.000 dinara, a u Beogradu, na Savskom vencu, skoro 90.000 dinara.

Liberalno demokratska partija ocenjuje da je aktuelna Vlada više nego bilo koja druga osporila najvažnije reformske procese u društvu.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво