Blinken: Pozdravljamo dogovor Kosova i Srbije i liderstvo Vučića i Kurtija

Izvor: VOA, 20.Mar.2023, 00:26

Blinken: Pozdravljamo dogovor Kosova i Srbije i liderstvo Vučića i Kurtija

Sjedinjene Države pozdravile su dogovor postignut tokom poslednje runde dijaloga Beograda i Prištine u subotu u Ohridu. "Sjedinjene Države pozdravljaju dogovor koji su Kosovo i Srbija postigli o implementaciji Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa iz 27. februara, kroz posredovanje Evropske unije", naveo je u saopštenju američki državni sekretar Entoni Blinken. "Pozdravljamo liderstvo predsednika Srbije (Aleksandra Vučića) i premijera Kosova (Aljbina Kurtija) u postizanju ovog sporazuma. Ispunjavanje obaveza Kosova i Srbije iz Okvirnog sporazuma, u okviru trajne posvećenosti pomirenju, osiguraće značajne šanse za građane obje zemlje i ubrzati njihov put ka članstvu u Evropskoj uniji", poručio je Blinken. Najviši američki diplomata naglasio je da će Sjedinjene Države i dalje biti aktivno angažovane, u koordinaciji sa EU, "da podrže Srbiju i Kosovo u njihovom radu na implementaciji da bi ostvarili predvidljivi i miran odnos". "Nastavićemo da podržavamo unapređenje stabilnosti i prosperiteta na Zapadnom Balkanu", naveo je Blinken i zahvalio se EU na posredovanju u razgovorima i Vladi Sjeverne Makedonije što je bila domaćin stranama i podržala finalizaciju sporazuma. Sastanak predsednika Srbije, premijera Kosova i zvaničnika Evropske unije (EU) Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka u okviru nove runde dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine završen je u subotu u Ohridu nakon gotovo 12 sati. Šef diplomatije EU Borelj rekao je na pres konferenciji da su dogovoreni praktični koraci o tome kako će biti sproveden februarski sporazum iz Brisela o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova. Premijer Kosova Aljbin Kurti u nedelju je tvitovao da je postignut dogovor o Aneksu o implementaciji sporazuma i da je Srbija "kao i na prošlom sastanku u Briselu, izbjegla da potpiše sporazum, a sada i aneks". Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u nedelju da nije potpisao nijedan dokument u Ohridu "zato što je Srbija međunarodno priznata država, a Kosovo nije", te da međunarodno pravni sporazum ne može da se napravi, prenosi Radio Slobodna Evropa. "Niko ne može da nametne obavezu Srbiji da prizna Kosovo. Srbija može da radi na implementaciji do crvenih linija", rekao je on.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Blinken pozdravio postizanje sporazuma u Ohridu

Izvor: Blic, 20.Mar.2023

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozdravio je večeras postizanje sporazuma Beograda i Prištine o putu normalizacije odnosa.

Nastavak na Blic...

BLINKEN POHVALIO VOĐSTVO PREDSEDNIKA VUČIĆA: Državni sekretar SAD pozdravio postizanje sporazuma u Ohridu

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Mar.2023

Ocenio je da će ispunjavanje obaveza iz sporazuma biti deo trajne posvećenosti pomirenju..Američki državni sekretar Entoni Blinken pozdravio je večeras postizanje sporazuma Beograda i Prištine o putu normalizacje odnosa...- SAD pozdravljaju sporazum koji su Kosovo i Srbija postigle uz pomoć...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

SAD pozdravile dogovor u Ohridu koji su postigli Kosovo i Srbija uz posredovanje EU

Izvor: Beta, 20.Mar.2023

Sjedinjene Države pozdravljalju dogovor koji su Kosovo i Srbije postigli u Ohridu uz posredovanje EU o primeni Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, saopštio je sinoć Stejt department."Pohvaljujemo predsednika Srbije i premijera Kosova na njihovom liderstvu u postizanju sporazuma. Ispunjavanje...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.