Izvor: RTS, 25.Feb.2021, 17:05

Bez rasprave o takozvanom "ustavnom sudu Kosova" na konferenciji u Pragu

Srbija je uspela da spreči da se pitanje prijema takozvanog ustavnog suda Kosova u Konferenciju evropskih ustavnih sudova uopšte nađe na dnevnom redu Konferencije koja se održava u Pragu.
U Ustavom sudu Srbije Tanjugu je rečeno da je u sredu, prilikom izglasavanja dnevnog reda Konferencije, to pitanje nije dobilo neophodnu dvotrećinsku podršku zemalja članica, pa je skinuto sa dnevnog reda.
Tzv. ustavni sud tzv. Kosova već godinama pokušava >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da uđe u Konferenciju, ali mu to ne polazi za rukom, a nije ni juče prilikom glasanja u Krugu predsednika Konfrencije evropskih ustavnih sudova.
U saopštenju Ustavnog suda Srbije precizira se da je u predlogu dnevnog reda sastanka Kruga predsednika, pod tačkom 3, predsednici evropskih ustavnih sudova, koji su učestvovali u radu Kruga predsednika, trebalo da se izjasne o zahtevu tzv. ustavnog suda tzv. Kosova da bude primljen u ovu organizaciju kao pridruženi član, kao i o zahtevu pojedinih članica da se iz organizacije isključe Ustavni sud Ruske Federacije i Ustavni sud Belorusije.
Prilikom glasanja o dnevnom redu, odlučeno je da se tačka 3 skine sa dnevnog reda.
Takav ishod glasanja predstavlja uvažavanje argumenata Ustavnog suda Srbije, izloženih u pismu predsednice tog suda Snežane Marković, koje je upućeno svim predsednicima ustavnih sudova članova Konferencije evropskih ustavnih sudova, naglašava se u saopštenju.
Argumenti Srbije suspendovali pitanje tzv. ustavnog suda tzv. KosovaMarković je u pismu navela niz pravnih argumenata za čvrst stav našeg Ustavnog suda da tzv. ustavni sud tzv. Kosova ne ispunjava uslove za prijem u tu organizaciju.
Pored toga, predsednica Ustavnog suda i zamenik predsednika Milan Škulić obavili su više konstruktivnih telefonskih i onlajn razgovora sa predsednicima evropskih ustavnih sudova u kojima su izrazili očekivanje da će se većina ustavnih sudova, prilikom odlučivanja o zahtevu tzv. ustavnog suda tzv. Kosova rukovoditi isključivo principima vladavine prava, objektivnim pravnim kriterijumima, načelima Ujedinjenih nacija i Saveta Evrope, a ne političkim stavovima svojih država.
"U tim razgovorima Ustavni sud je dobio čvrstu podršku predsednika evropskih ustavnih sudova za pravnu argumentaciju i stavove iznete u pismu predsednice i u razgovorima u vezi sa zahtevom tzv. ustavnog suda tzv. Kosova za prijem u Konferenciju evropskih ustavnih sudova", navodi se u saopštenju.
Argumenti su očigledno ostavili efekat i suspendovali pitanje tzv. ustavnog suda tzv. Kosova sa dnevnog reda Konferencije koje se nastavlja danas.
Organizator tog skupa je Ustavni sud Češke Republike i danas se održava 18. Kongres te Konferencije.
U radu Konferencije koja se održava online učestvuju predsednica Ustavnog suda Srbije Snežana Marković, zamenik predsednika Milan Škulić i sudija Nataša Plavšić. 
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.