Takozvani Ustavni sud Kosova izbačen sa dnevnog reda Konferencije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Feb.2021, 13:42

Takozvani Ustavni sud Kosova izbačen sa dnevnog reda Konferencije

Srbija je u sredu uspela da spreči da se pitanje prijema takozvanog Ustavnog suda Kosova u Konferenciju evropskih ustavnih sudova uopšte nađe na dnevnom redu Konferencije koja se održava u Pragu.

Tanjugu je u Ustavom sudu Srbije rečeno da prilikom izglasavanja dnevnog reda Konferencije, ovo pitanje nije dobilo neophodnu dvotrećinsku podršku zemalja članica, pa je skinuto sa dnevnog reda.

Ustavni sud tzv. Kosova već godinama pokušava da uđe u Konferenciju, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mu to ne polazi za rukom, a nije ni juče prilikom glasanja u Krugu predsednika Konfrencije evropskih ustavnih sudova.

U saopštenju Ustavnog suda Srbije precizira se da je u predlogu dnevnog reda sastanka Kruga predsednika, pod tačkom 3, predsednici evropskih ustavnih sudova, koji su učestvovali u radu Kruga predsednika, trebalo da se izjasne o zahtevu Ustavnog suda tzv. Kosova da bude primljen u ovu organizaciju kao pridruženi član, kao i o zahtevu pojedinih clanica da se iz organizacije isključe Ustavni sud Ruske Federacije i Ustavni sud Belorusije.

Prilikom glasanja o dnevnom redu, odlučeno je da se tačka 3 skine sa dnevnog reda.

Ovakav ishod glasanja predstavlja uvažavanje argumenata Ustavnog suda Srbije, izloženih u pismu predsednice tog suda Snežane Marković, koje je upućeno svim predsednicima ustavnih sudova članova Konferencije evropskih ustavnih sudova, napominje se u saopštenju.

Predsednica Ustavnog suda Srbije je u pismu navela niz pravnih argumenata za čvrst stav našeg Ustavnog suda da tzv. Ustavni sud tzv. Kosova ne ispunjava uslove za prijem u tu organizaciju.

Pored toga, predsednica Ustavnog suda i zamenik predsednika Milan Škulić obavili su više konstruktivnih telefonskih i onlajn razgovora sa predsednicima evropskih ustavnih sudova u kojima su izrazili očekivanje da će se većina ustavnih sudova, prilikom odlučivanja o zahtevu tzv. Ustavnog suda tzv. Kosova rukovoditi isključivo principima vladavine prava, objektivnim pravnim kriterijumima, načelima Ujedinjenih nacija i Saveta Evrope, a ne političkim stavovima svojih država.

"U tim razgovorima Ustavni sud je dobio čvrstu podršku predsednika evropskih ustavnih sudova za pravnu argumentaciju i stavove iznete u pismu predsednice i u razgovorima u vezi sa zahtevom tzv. Ustavnog suda tzv. Kosova za prijem u Konferenciju evropskih ustavnih sudova", navodi se u saopštenju.

Argumenti su očigledno ostavili efekat i suspendovali pitanje tzv. Ustavnog suda tzv. Kosova sa dnevnog reda Konferencije koje se nastavlja danas.

Organizator ovog skupa je Ustavni sud Češke Republike.

U radu Konferencije koja se održava online učestvuju predsednica Ustavnog sudas Srbije Snežana Marković, zamenik predsednika Milan Škulić i sudija Nataša Plavšić.

Danas se održava 18. Kongres ove Konferencije.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kosovski sud IZBAČEN sa dnevnog reda Konfrerecije evropskih ustavnih sudova

Izvor: Blic, 25.Feb.2021

Srbija je u sredu uspela da spreči da se pitanje prijema takozvanog Ustavnog suda Kosova u Konferenciju evropskih ustavnih sudova uopšte nađe na dnevnom redu te Konferencije koja se održava u Pragu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.