Bez konsenzusa gubimo Kosovo

Izvor: RTS, 09.Jul.2012, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez konsenzusa gubimo Kosovo

Srbija svakim danom gubi Kosovo i Metohiju, rekao predsednik Srbije Tomislav Nikolić posle sastanka sa patrijarhom Irinejom i dodao da, i pored toga, predstavnici Vlade koja je proteklih godina upravljala zemljom nastoje da ubede građane da ona to nije priznala.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je, novinarima posle sastanka sa patrijarhom srpskim Irinejom, rekao da misli da je moguće >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << smiriti strasti u Srbiji, misleći, pre svega, na situaciju na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je rukovanje predsednika Demokratske stranke Borisa Tadića sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem u Dubrovniku u subotu bilo Tadićev lični gest.

Nikolić je, posle sastanka sa patrijarhom Irinejom, rekao novinarima da je u petak razgovarao sa Tadićem o njegovoj poseti Dubrovniku tokom Kroacija samita i da ga bivši predsednik Srbije nije obavestio da će se sastati sa Tačijem.

"Da mi je to rekao, preporučio bih mu – zbog njega – da se ne rukuje sa čovekom koji je pod teškim optužbama", rekao je Nikolić i dodao da se nikada ne bi rukovao sa Tačijem dok se ne utvrdi da li je istina da je činio zločine nad Srbima.

Na pitanje kako će se buduća vlada odnositi prema predsedavanju šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića Generalnoj skupštini UN, Nikolić je odgovorio da ne želi da se meša u unutrašnje sukobe u DS-u, ali da će nova Vlada, svakako, morati da donese nekakvo mišljenje o tom pitanju.

"Neka nam neko podnese izveštaj koliko je troškova predviđeno, da vidimo imamo li para za to ili ne, da se izvinimo ako nema para, pa neka izabere Generalna skupština Ujedinjenih nacija nekog drugog da je vodi", rekao je Nikolić.

"Oko pitanja Kosova razgovarao sam sa njegovom svetošću i rekao mu da nam treba neka vrsta konsenzusa, a on je rekao da Crkva nikada neće izbeći da i sama preuzme odgovornost", rekao je Nikolić i dodao da pod konsenzusom podrazumeva, pre svega, dogovor parlamentarnih stranaka o rešenju problema Kosova.

"To znači da sednemo mi koji smo obezbedili ulazak u parlament, da izgradimo zajedničku strategiju i da je razradimo do kraja. Ko hoće – hoće, ko neće – neće. Ako postoji velika većina za to, onda bismo smeli da izađemo pred građane Srbije. Ako ne postoji, ja ne vidim zašto bih ja svoj mandat proveo tako što bih zabio glavu u pesak kao noj – gore lav da mi čerupa noge i krila, a ja da kažem: 'Nisam video, ništa se ne dešava'", rekao je Nikolić.

Nikolić je ocenio da Srbija svakim danom gubi Kosovo i Metohiju, ali da, i pored toga, predstavnici Vlade koja je proteklih godina upravljala zemljom nastoje da ubede građane da ona to nije priznala.

Razgovori sa Prištinom, ali formalno

Na pitanje da li bi razgovarao sa kosovskom predsednicom Atifetom Jahjagom, Nikolić je odgovorio da ne vidi zašto se ne bi razgovaralo sa predstavnicima Prištine, ali da on, svakako, ne bi to uradio na neformalnim sastancima nego na formalnom susretu.

"Mi moramo da rešimo da li ćemo da napuštamo sastanke ili ćemo na njima da se borimo za svoje stavove. Ja sam za to da prisustvujemo svuda gde treba da se čuju naši stavovi", rekao je Nikolić.

Pre toga je, prema njegovim rečima, potrebno doneti zajedničko tumačenje dogovora iz Brisela kako bi se znalo da li su vlasti u Beogradu prihvatile da prištinske privremene institucije budu prisutne na međunarodnim formumima dok je tu i Srbija.

"Ako nismo, nema ih tu, ako jesmo, treba da vidimo pod kojim uslovima. Ako su organizatori ispunili uslove, onda ne vidim razlog da ne budemo tu gde su predstavnici Prištine, pa makar se i ne rukovali sa njima", naveo je Nikolić.

Predsednik Srbije rekao je da je sa patrijarhom razgovarao i o velikim događajima u kojima država i SPC u budućnosti treba da sarađuju.

Nikolić je posle sastanka rekao da je on sada po funkciji i predsednik Odbora za izgradnju Hrama Svetog Save, a takođe je podsetio da Srbiju 2013. godine očekuje obeležavanje godišnjice donošenja Milanskog edikta.

Predsednik Srbije i patrijarh Irinej razgovarali su i o političkoj situaciji u Srbiji i formiranju nove Vlade Srbije. Predsednik je izrazio očekivanje da će Vlada biti formirana što pre kako bi se rešili gorući ekonomski problemi, iako on, kako je rekao, ne zna kako će ona da izgleda.

Patrijarh je, prema Nikolićevim rečima, rekao da u novoj Vladi Srbije treba zadržati Ministarstvo vera.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Boris Tadić

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.