Ban Ki-mun: ZSO ugaoni kamen Briselskog sporazuma

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Nov.2015, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ban Ki-mun: ZSO ugaoni kamen Briselskog sporazuma

Generalni sekertar UN Ban Ki-mun istakao je u najnovijem izveštaju o Kosovu značaj uspostavljanja Zajednice srpskih opština i izrade njenog statuta u dogovorenom vremenskom okviru, ističući da je ZSO jedna od tačaka koje predstavljaju "ugaoni kamen" Briselskog sporazuma.

Ban je pozdravio "kontinuirani napredak" u Briselskom dijalogu i sporazume koji su Beograd i Priština postigli 25. avgusta, a posebno, kako je naveo, sporazum o uspostavljanju Zajednice srpskih opština koji >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je po njemu predstavlja "ugaoni kamen" Briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine iz aprila 2013. godine.

"Uspostavljanje Zajednice je suštinski korak ka punoj primeni istorijskog Briselskog sporazuma i daljem poboljšanju života stanovništva na Kosovu," naveo je Ban u redovnom izveštaju o radu Misije UN na Kosovu koji se odnosi na period od 16. jula do 15. oktobra 2015.

Uz čestitke premijeru Srbije Aleksandru Vučiću i kosovskom premijeru na liderskoj ulozi u procesu on je "ohrabrio sve lidere u Prištini i Belgradu da "održe zamah i dovrše statut ZSO u dogovorenom vremenskom okviru kao i brzu primenu svih sporazuma postignutih 25. avgusta."

Ban je u izveštaju pozdravio donošenje dugo očekivanih amandmana na kosovski ustav u skupštini Kosova i druge zakone koji omogućavaju uspostavljanje Specijalnog suda za zločine OVK na Kosovu i pozvao sve aktere da brzo dovrše preostale procedure za formiranje tog suda.

Generalni sekretar UN je ujedno osudio nasilje i zastrašivanje kome su pribegle opozicione stranke da onemoguće rad skupštine i pozvao političke aktere da se uzdrže od retorike i akcija koje nisu u skladu sa normama civilizovanog i demokratskog društva.

Generalni sekretar UN je u izveštaju pozdravio korake ka jačanju regionalne saradnje čiji je primer, kako je naveo, samit Zapadnog Balkana 2015, koji se usredsredio na saradnju sa evropskim finansijskim institucija i čiji predloženi projekti, kako je ocenio mogu da donesu dobrobit stanovništvu u regionu i doprinesu miru i stabilnosti.

On takođe pozvao na brzo imenovanje predsednika Delegacije Prištine u Radnoj grupi za nestale kako bi se olakšao napredak na ovom planu.

U najnovijem izveštaju, generalni sekretar navodi da je prethodni period obeležio napredak u briselskom dijalogu Beogada i Prišitne uključujući primenu Briselskog sporazuma od 19. aprila 2013, donošenje zakona potrebnih za formiranje Specijalnog suda u kosovskom parlamentu ali i unutrašnje tenzije u Prištine zbog protesta opozicije protiv formranja Zajednice srpskih opština.

U izveštaju se podseća da su se Delegacije predvođene premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Isom Mustafom satale su se u Briselu 25. avgusta uz posredovanje visoke predstavnice EU Federike Mogerini i donele paket sporazuma uključujući sporazum o ZSO, istakao je on.

Odredbe tog paketa uključuju, kako je naveo, i podnošenje nacrta statuta ZSO u roku od četiri meseca kako bi ga premijeri razmotrili, sporazum o napretku u primeni sporazuma o energetici iz 2013. godine, akcioni plan za telekomunikacije i dogovor o korišćenja glavnog mosta u Mitrovici.

Kada je reč o bezbednosti, generalni sekretar ocenjuje da je situacija na Kosovu u razmatranom periodu bila generalno stabilna, ali da je bilo napada na nevećinske zajednice i njihove kulturne i verske objekte.

Tokom pomenutog perioda zabeleženo je 26 napada na kulturne i verske objekte, od čega 17 na objekte Srspke pravoslavne crke kao i niz krađa imovine SPC, uglavnom na istoku Kosova, navodi se u izveštaju.

U izveštaju se pominju i telefonske pretnje protiv Kosovskih Srba, poslanika, napadi na raseljene Srbe koji su došli u Ðakovicu na verski praznik i hapšenje zaposlenih u Nacionalnom parku Šara.

Generalni sekretar podseća da je na severu Kosova, posle sporazuma od 25. avgusta počela revitalizacija glavnog mosta na Mitrovici sa zakašnjenjem od 48 sati.

Opštine na severu Kosova su dovršile i podnele predloge budžeta do utvrđenog roka 30. septembra ali je kosovsko ministarstvo te predloge odbacilo jer, kako tvrdi probijaju "plafon," navodi se u izveštaju, uz napomenu da se očekuje dalja razmena mišljenja kako bi se postigao sporazum o budžetu.

Ban podseća i na štrajk u Trepči i proteste povodom pritvora Olivera Ivanovića koji je 18. septembra prebačen u kućni pritvor.

Na planu zaštite kulturnog nasleđa, generalni sekretar navodi da je posle povlačenja kontroverznog nacrta zakona o kulturnom nasleđu iz skupstinske debate, kosovski premijer Mustafa u dijalogu sa predstavnicima SPC inicirao formiranje radne grupe za reviziju zakona, a da je glavna zamerka SPC na nacrt bila što su verski objekti u njemu definisani kao vlasništvo vlade Kosova.

Kada je reč o povratku, stopa povratka izbeglih i raseljenih ostaje niska a UNHCR je kako se navodi u razmatranom periodu zabeležio 214 dobrovoljnih povrataka od čega 123 Srba.

Ban je podsetio i da je u avgustu imenovao Zahira Tanina iz Avganistana za svog novog novog specijalnog predstavnika i šefa UNMIK-a.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.