Austrija priprema dodatne snage za Kfor

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Apr.2012, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrija priprema dodatne snage za Kfor

BEČ -

Austrijska vojska vratila je vojnike sa odmora da bi na Kosovo uputila svoje snage u okviru Operativne rezervne jedinice (ORF), čiju pomoć je u vreme pred izbore u Srbiji zatražio Kfor.

Predstojeći izbori u Srbiji izazvali su "alarmno stanje" u kasarnama u Bludešu, Landeku i Ridu, navodi bečki dnevnik "Kurir", dodajući da zbog glasanja prete >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nemiri na Kosovu.

NATO je zatražio hitno pojačanje, ukazuje list, dodajući da bi sadašnjih oko 6. 200 vojnika Kfora bilo "preopterećeno stanjem na terenu", pa je potrebno pojačanje.

Nemačko-austrijski bataljon ORF već prvih dana maja treba da dođe na Kosovo i brojaće 550 nemačkih i 150 austrijskih vojnika.

"To je moguće ostvariti", rekao je general-pukovnik Kristijan Segur-Kabanjak, šef za mirovne misije u austrijskoj vojsci.

"Radi se o brzo raspoloživim jedinicama, a teška oprema se nalazi već na Kosovu", objasnio je on.

"Alarmirani" vojnici iz 23. lovačkog bataljona i tenkovske brigade 13 tek su se ovog meseca vratili sa Kosova i nalaze se na odmoru. Međutim, oni su morali na odmor u Austriji, kako bi u slučaju potrebe mogli, kao što je to sada slučaj, odmah da dođu u kasarne.

U narednih šest do osam nedelja oni treba da budu na raspolaganju komandi Kfora kao "taktička rezerva".

"Kurir" navodi da austrijski vojnici znaju šta ih čeka na Kosovu, podsećajući da je 11 vojnika iz Austrije povređeno u sukobu sa Srbima na severu Kosova.

Oko povređenih vojnika, u vojsci je u toku diskusija. Šef sindikata u vojsci Manfred Hajdinger tvrdi da su vojnici koji su povređeni u okršaju na severu Kosova tretirani kao i oni koji su vraćeni sa terena zbog povrede zadobijene u slobodno vreme.

Time, ukazao je on, oni gube sva prava, jer u vojsci Austrije ne postoji pojam "povređen u akciji".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.