Situacija na Kosovu traži pojačanje

Izvor: B92, 21.Apr.2012, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Situacija na Kosovu traži pojačanje

Berlin -- Nemačka vojska potvrdila je da će rasporediti snage za brzu intervenciju od nekoliko stotina vojnika na Kosovu kako bi ojačala tamošnju misiju NATO-a.

Razlog pojačanja je porast tenzija uoči održavanja izbora u Srbiji 6. maja

Portparol centralne komande Bundesvera Hauke Bunks izjavio je da će oko 550 nemačkih i oko 130 austrijskih vojnika biti raspoređeno u regionu do 1. maja, javio je AP.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Bunks je rekao da NATO želi da pojača misiju Kfora "zbog procene trenutne bezbednosne situacije na Kosovu".

Portparol Kfora Uve Novicki potvrdio je danas da će na Kosovu uskoro biti rasporedjene dodatne snage.

"Drugi bataljon Operativnih rezervnih snaga (ORF) aktiviran je i uskoro će biti rasporedjen na Kosovu", rekao Novicki. On je dodao da je slanje tih snaga "deo mudrog planiranja i pozicioniranja" kako bi se osiguralo da Kfor raspolaže neophodnim snagama za izvršavanje svog zadatka na Kosovu.

"Zadatak misije Kfora je da na nepristrasan način očuva bezbedno i sigurno okruženje za sve ljude na Kosovu. To radimo već više od deset godina a to ćemo i nastaviti", zaključio je Novicki.

Srbija će 6. maja održati parlamentarne i lokalne izbore, koji bi, kako ocenjuje AP, mogli dodatno da potpale tenzije na severu Kosova, izmedju manjinskih Albanaca i većinskih Srba.

"Procenivši situaciju, NATO i Evropska unija su ustanovili da na terenu možda neće biti dovoljno pripadnika KFOR-a da adekvatno reaguju na moguće bezbednosne incidente širom Kosova u vezi sa izborima na Kosovu", saopštila je nemačka vojska.

I Ministarstvo odbrane Austrije potvrdilo je danas da će na Kosovo uputiti dodatnih, kako je saopštilo, 150 vojnika.

Nemački list "Špigl" je u svom onlajn izdanju ranije naveo da će Nemačka, na hitan zahtev NATO-a, na Kosovo uputiti snage za brzu intervenciju, a da je razlog za to bojazan od novih napetosti i eskalacije nasilja na severu Kosova uoči izbora u Srbiji.

Nemački list je naveo i da je operativna komanda Bundesvera u Potsdamu sinoć obavestila "odabrane savezne poslanike" da je Nemačka pristala na zahtev NATO-a da uputi dodatne trupe kao pojačanje Kforu.

Komanda Bundesvera u Potsdamu je procenila da na severu Kosova postoji napetost, kao i rizik od eskalacije nasilja na čitavom Kosovu. Takva situacija je rezultat nepomirljivih pozicija Srbije i Kosova oko sprovođenja izbora, kao i već postojeće nestabilnosti na severu Kosova, ocenila je komanda, piše list.

Na Kosovu je sada stacionirano oko 5.800 vojnika, od kojih je 1.300 pripadnika nemačkih oružanih snaga.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Na Kosovu do 1.maja još 550 nemačkih, 130 austrijskih vojnika

Izvor: Politika, 21.Apr.2012

BERLIN – Nemačka vojska potvrdila je danas da će rasporediti snage za brzu intervenciju od nekoliko stotina vojnika na Kosovu kako bi ojačala tamošnju misiju NATO usred porasta tenzija uoči održavanja izbora u Srbiji 6. maja...Portparol centralne komande Bundesvera Hauke Bunks izjavio je da će...

Nastavak na Politika...

EULEX pojačava snage na Kosovu uoči izbora

Izvor: Cafe.ba, 21.Apr.2012

Hitno pojačanje za mirovnu misiju NATO-a na Kosovu bit će poslano uoči predstojećih izbora u Srbiji.

Nastavak na Cafe.ba...

Situacija na Kosovu traži pojačanje

Izvor: medio.rs, 21.Apr.2012

Nemačka vojska potvrdila je da će rasporediti snage za brzu intervenciju od nekoliko stotina vojnika na Kosovu kako bi ojačala tamošnju misiju NATO-a.

Nastavak na medio.rs...

NATO će pojačati kontingent KFOR-a na Kosovu

Izvor: Vostok.rs, 21.Apr.2012

21.04.2012. - Novih 680 vojnika..Nemačka vojska će dovesti još vojnika za brze akcije na Kosovo, u cilju jačanja NATO mirovne misije u regionu pred izbore u Srbiji, prenosi Asošieted Pres danas pozivajući se na predstavnika nemačke centralne komande Hauka Banksa. Na Kosovu će prvog maja biti...

Nastavak na Vostok.rs...

Austrija priprema dodatne snage za Kfor

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Apr.2012, 10:55

BEČ -..Austrijska vojska vratila je vojnike sa odmora da bi na Kosovo uputila svoje snage u okviru Operativne rezervne jedinice (ORF), čiju pomoć je u vreme pred izbore u Srbiji zatražio Kfor...Predstojeći izbori u Srbiji izazvali su "alarmno stanje" u kasarnama u Bludešu, Landeku i Ridu, navodi...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Zašto NATO pojačava Kfor?

Izvor: Mondo, 22.Apr.2012

Uoči izbora u Srbiji, komanda NATO-a odlučila je da na Kosovo i Metohiju pošalje 550 nemačkih vojnika i 150 pripadnika austrijske vojske, a među Srbima postoji bojazan da ti vojnici dolaze da bi onemogućili Srbe da provedu lokalne izbore na severu Kosometa.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.