Anđelković: Cilj Kurtija i dela Kvinte je etnički čisto Kosovo, izbori rasistički

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Apr.2023, 07:12

Anđelković: Cilj Kurtija i dela Kvinte je etnički čisto Kosovo, izbori rasistički

Nekadašnji predsednik Izvršnog veća Kosova i Metohije Zoran Anđelković izjavio je da je cilj premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, ali i značajnog broja zemalja Kvinte, da etnički očiste KiM i ocenio da održavanje izbora na severu pokrajine, kada se zna da Srbi ne njih neće izaći, predstavlja uvođenje rasizma na velika vrata.

"Cilj Kurtija je da etnički očisti Kosovo, da li kroz provokacije ili raznim terorističkim aktima, da li u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jednom danu, ali više mu odgovora terorističkim aktima, nije samo to da li je neko ranjen već i to što ljudi, ako ih policija traže, ne znaju šta je razlog, pa su prinuđeni da beže", naveo je Anđelković za Tanjug.

On je ocenio i da su izbori u četiri opštine na severu zakazani za 23. april ''čisto rasistički''.

"Uvođenje rasizma direktno, na velika vrata, organizujete izbore a svesni ste da 99 odsto srpske etničke zajednice neće izaći ni na glasanje", naveo je Anđelković i rekao da ne misli da će izbori biti odloženi.

Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica, koja izbore vidi kao demokratske, između ostalog, hoće da Kurti svuda postavi svoje ljude, pa ako bude potrebno da se formira ZSO da može da kaže - odbornici to ne žele.

"Plašim se lažnih izbora i pokušaja da instaliraju nekog Kurtija u svakoj opštini i kažu 'ma kakva ZSO'", rekao je Anđelković i dodao da neko to sve dopušta, kao što su dopustili proterivanje Srba iz Hrvatske.

Ocenio je i da je politika Berlina dosta kriva za podizanje tenzija na KiM.

"Nemački ambasador u Prištini kada da je pucano na Jovanovića reaguje kao da su se dva klinca pobila", rekao je Anđelković između ostalog i naveo da bi zemlje Kvinte morale da izveše pritisak na Kurtija, pre svega Nemci i Englezi.

Dodao je da ipak Amerikanci traže od Kurtija da nešto sprovede.

"Potpuno sam uveren da, da Kurti nema podršku, tako ne bi mogao da se ponaša", rekao je on i dodao da Kurti čini sve da izbegne svaku obavezu.

Srbija, kako je dodao, čini sve, posebno od izbijanja sukoba u Ukrajini, da se sačuva mir i bezbednost jer joj istorijske činjenice ne idu na ruku - kada su veliki sukobi bili u Evropi nijedan je nije zaobišao.

Razgovore u Raški sa Srbima sa KiM Anđelković je ocenio kao veoma značajne jer su i članovi vlade, ne samo predsednik, čuli direktno sa čim se sve suočavaju Srbi sa KiM.

''Ovo nije pitanje samo za predsednika, ili oduke vlade. Svaki ministar mora da vidi koliki doprinos će dati za ekonomsku stabilnost u južnoj srpskoj pokrajini, ali i u razgovorima sa ministrima drugih zemalja kako bi prestalo maltretiranje Srba'', naveo je bivši funkcioner SPS.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.