Izvor: Blic, 25.Nov.2016, 00:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasador: Ideju ZSO podržava Vlada Mađarske

Ambasador Mađarske na Kosovu Laslo Markus rekao je danas u Prištini da Vlada Mađarske podržava ideju stvaranja Zajednice srpskih opština i ocenio da bi ta zajednica mogla delom da se finansira i iz Beograda.

Na pitanje agencije Beta kako on kao ambasador vidi ZSO kao politički i društveni subjekt i kako bi ta zajednica trebalo da se finansira, Markus je rekao da bi želeo da vidi da "jedna takva vrsta autonomije poizitivno profunkcioniše". Ambasador je učestvovao na današnjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << skupu u Prištini o temu "Bojkot srpske zajednice - dijalog ili tenzije" .

On je podsetio da je na tom skupu rečeno da postoji jedan okvir za ZSO i da sve zavisi kako ta institucija u određenom okviru funkcioniše, kao i "da to zavisi od ljudi koji su na čelu te institucije".

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku svi vide veliku razliku koja postoji između izjava šefova pregovaračkih grupa Beograda i Prištine, Marka Đurića i Edite Tahiri.

- Verujem da to neće biti neki novi stepen državne administracije. To će, međutim, biti jedna institucija koja služi da srpski predstavnici harmonizuju stavove srpskih opština i da izadju sa zajedničkim stavom. To će dati politički legetimitet tim stavovima. Ja u tome ne vidim ništa loše - ocenio je Markus.

Na pitanje kako bi po njemu ZSO trebalo da se finansira, ambasador je rekao da u samoj Srbiji postoji institucija Nacionalnog veća.

- To je jedna vrsta kulturne autonomije i u ovom slučaju je moguće da ta nacionalna veća dobiju finasijska sredstva, pa i iz inostranstva. Tako recimo Mađarsko nacionalno veće u Srbiji dobija određena finansijska sredstava iz Mađarske, ali za određeni cilj - rekao je ambasador.

Prema njegovom rečima, nije problem da neka institucija, poput ZSO ili Nacionalnog veća, dobije novac iz budžeta druge države, nego u koje svrhe se troši taj novac i koliko je to transparentno.

- Mogu da zamislim jedno kofinansiranje od strane kosovskog državnog budžeta i beogradskog budžeta, ali je vrlo važno da se novac troši transparentno. Da se zna u koje svrhe predstavnici zajednice potroše i poslednji evrocent - ocenio je Markus.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.