Zastarela mehanizacija u Kolubari ugrožava proizvodnju!

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jul.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zastarela mehanizacija u Kolubari ugrožava proizvodnju!

LAZAREVAC - Prosečna starost mehanizacije Rudarskog basena (RB) "Kolubara" je od 35 do 40 godina, što je za deset godina iznad evropskog proseka i preti da ugrozi rekordnu proizvodnju lignita na površinskim kopovima najvećeg ugljenokopa u Srbiji.

Kako je za kompanijski mesečnik "Kolubara" izjavio pomoćnik direktora Basena za proizvodno tehničke poslove Milenko Vulićević, ta oprema >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << "još u uspravnom stanju" najverovatnije će obezbediti rekordnu proizvodnju uglja i u 2008. ali se problemi mogu očekivati za tri do četiri godine.

To potvrđuju i podaci Službe za koordinaciju proizvodnje u tom basenu, da je od januara do juna na površinskim kopovima proizvedeno preko 14,2 miliona tona lignita i 35,9 miliona kubika otkrivke, što je prebačaj plana od 6,5 odsto u proizvodnji uglja i preko 23 odsto u

otkopu jalovine.

"Investiciona ulaganja u kopove znatno su manja od ulaganja u termokapacitete, pa ćemo već u 2011. i 2012. imati dosta problema u proizvodnji uglja zbog toga što na vreme nisu otvoreni novi kopovi koji treba da zamene stare čiji je vek eksploatacije pri kraju", rekao je Vulićević.

Vulićević je ukazao i na to da starost opreme izand evropskih proseka povlači veće troškove za remonte i popravke, kao i veći broj zaposlenih radnika, bez čijeg angažovanja rekordna proizvodnja uglja na površinskim kopovima ne bi bila moguća.

Rudarski basen "Kolubara" najveći je proizvođač uglja u EPS-u sa blizu 70 odsto proizvodnje uglja u Srbiji. Oko 90 odsto tog lignita koristi se za godišnju proizvodnju električne energije od oko 17 milijardi kilovatsati (KWh) u termoelektranama "Nikola Tesla" (TENT) u Obrenovcu, "Kolubara" (TEK) u Velikim Crljenima i "Morava" u Svilajncu.

Najveći ugljenokop u Srbiji prostire se na oko 600 kvadratnih kilometara, a preostale rezerve lignita procenjuju se na oko 2,2 milijarde tona.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.