Za branu Rovni daje se 2,7 mlrs.RSD

Izvor: B92, 05.Mar.2012, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za branu Rovni daje se 2,7 mlrs.RSD

Valjevo -- U branu i akumulaciju Rovni na reci Jablanici kod Valjeva u 2012. biće uloženo više od 2,7 milijardi dinara kaže v.d. direktora te institucije Miodrag Marković.

Najobimniji posao planiran za ovu godinu je izgradnja regionalnog cevovoda "Sirove vode" od "Fabike vode" na Pechini, u Valjevu, do opština korisnika vode u slivu Kolubare.

"Objekti tog sistema su u završnoj fazi, u 2012. godini nas očekuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << završetak čišćenja korita jezera brane, montiranje mašinske i elektro opreme na telu brane, ugradnja sistema za daljinsko upravljanje i osmatranje, kao i izgradnja cevovoda do Lajkovca i Lazarevca", kazao je novinarima Marković.

Slični poslovi bili su najavljivani u 2011. godini, da bi se, kako je tada pojašnjeno, u 2012. probno punila buduća akumulacija, ali su zbog ekonomske krize rokovi okončanja radova pomereni.

Izgradnja brane i akumulacije Rovni započeta je 1988. godine, a do sada je utrošeno oko 35 miliona evra.

Sa tog sistema će biti obezbeđeno vodosnabdevanje Valjeva, okolnih sela i Divčibara, kao i svih opština koje se u slivu reke Kolubare nalaze nizvodno od Valjeva. Takođe, obezbediće se i tehnička voda za hlađenje turbina buduće termoelektrane u Kaleniću, kod Uba, čija izgradnja takođe traje godinama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.