Izvor: Blic, 12.Apr.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Valjevci Šapčane izbrisali sa karte

ŠABAC - U vekovnom rivalitetu Šapca i Valjeva svaka podvala ili čivija uvek izaziva ekstra pažnju u ova dva grada. Najnoviju ujdurmu proizvela je Regionalna privredna komora (RPK) iz Valjeva, koja pokriva Kolubarski i Mačvanski okrug. Da bi se promovisao seoski turizam na ovom području, štampana je mapa na kojoj je Šabac „odsečen" sa prigodne karte na kojoj su destinacije pedesetak seoskih domaćinstava okrenutih turizmu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Komora je, sa partnerima Udruženjem domaćina iz Valjeva i Opštinom Valjevo, konkurisala kod Ministarstva poljoprivrede s projektom „Jačanje kapaciteta u nivou usluga seoskog turizma na području zapadne Srbije". Ugovor je potpisan krajem prošle godine, a realizacijom projekta obuhvaćena je i edukacija i promocija pedesetak domaćinstava sa teritorije opština Ljig, Mionica, Valjevo, Osečina, Krupanj, Loznica, Mali Zvornik i Ljubovija. Prvobitno je bila dogovorena brošura u formi priručnika i kataloga sa jedinstvenom turističkom ponudom seoskog turizma podrinsko-valjevskih planina. Komora je naknadno kontaktirala i sa Turističkom organizacijom Šapca, na čijem je području registrovano samo jedno domaćinstvo za seoski turizam, u selu Varna. Doduše, Varna je ucrtana na mapi, ali potencijalni turisti bi, prateći kartu, do ovog sela iz, recimo, Beograda ili Novog Sada, mogli da stignu samo preko Valjeva!

Međutim, iako Špaca nema na mapi, upisane su, prema dogovoru, sve važnije manifestacije u organizaciji Turistička oragnizacija Šapca. U dopisu Komore Valjevo predlaže se mesnim turističkim organizacijama i opštinama da otkupe po 1.000 prospekata (26 dinara po komadu) i po 100 edukativnih brošura (160 dinara komad) i uključe u projekat.

Kako „Blic" saznaje, odluku o izgledu prospekta donela su i verifikovala udruženja domaćina umesto Komore kao nosioca projekta.

Turistička organizacija Šapca se nije zvanično žalila na ovu valjevsku čiviju, ali je redukovala porudžbinu na samo 500 primeraka. Inače, prospekt sa seoskom turističkom ponudom namenjen je, pre svega, stanovništvu Vojvodine i Beograda. Pretpostavlja se da će zainteresovani putnici znati da je put do Podrinja, Pocerine i Rađevine i kraći i bolji preko Šapca nego preko Valjeva.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.