VIŠE NEMA PROTIVGRADNIH RAKETA

Izvor: Kurir, 19.Avg.2010, 08:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIŠE NEMA PROTIVGRADNIH RAKETA

Na mnogim protivgradnim stanicama više nema raketa iako sezona traje do 15. oktobra. Poljoprivrednici i dalje strepe za svoju letinu

ARANĐELOVAC - Cela teritorija Srbije prekrivena je radarskom mrežom i stanicama protivgradne zaštite, ali grad je ovog leta naneo ogromne štete poljoprivredi!

U Radarskom centru na Bukulji, koji pokriva najveći deo Srbije, područje omeđeno Savom, Dunavom, Kolubarom i Moravom, pričaju za Kurir zašto je zatajila protivgradna >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << zaštita. Milan Spasić, šef Radarskog centra na Bukulji, kaže da su sezonu dočekali nespremno, ali ne svojom krivicom.

- Imali smo ogroman manjak protivgradnih raketa, a posle takvog problema nikakav drugi nije bitan. Oko 160 naših lansirnih stanica na teritoriji koju pokrivamo bilo je skoro bez raketa, od propisanog minimuma sa osam raketa mi smo imali po dve, a negde nijednu! Zato nam se desilo da su pojedini krajevi kao Valjevo, Lučani, Gornji Milanovac, Šabac, Knić, pa i sela oko Bukulje, potpuno stradali - objašnjava Spasić i ističe da ovogodišnja nevremena nisu bila strašnija od prethodnih.

Strelci su dejstvovali samo 28 dana, dodaje on, a ostalih dana su nemo posmatrali kako im grad satire useve.

Dane Timotijević, poljoprivrednik iz aranđelovačkog sela Vrbice, kaže da su ove godine on i njegove komšije znale da im nema pomoći od protivgradnih raketa:

- U blizini moje kuće je raketna stanica, iz dvorišta vidim radarsku stanicu na Bukulji, a nama je bilo ostalo samo da se molimo Bogu. Grad koji se sručio za nekoliko minuta satro je letinu, kukuruza više nema iako je bio poneo ko nikad, voće i vinogradi omlaćeni, sreća da smo već skinuli pšenicu.

Miloš Miletić iz Čumića, sela kod Topole, već godinama radi na lansirnoj stanici.

- U selu imamo dve stanice i sezonu smo počeli sa ukupno pet raketa, u aprilu smo potrošili sve, pa smo solidarno dobili poneku sa drugih stanica. Sad nemaju ni oni ni mi, a sezona još nije prošla, ostao je kukuruz, voće... Nek nam je Bog u pomoći - kaže ovaj strelac.

Mikiša Mihailović

Premijer obećao

Premijer Mirko Cvetković izjavio je nedavno, boraveći u Gornjem Milanovcu, da će se protivgradna zaštita iz sastava Hidrometeorološkog zavoda Srbije izmestiti u Ministarstvo unutrašnji poslova, u službu za vanredne situacije, jer se smatra da će tako efikasnije delovati.

Srbija proizvodi odlične rakete

U Srbiji se rakete raznih tipova proizvode u Čačku, Priboju i Kruševcu, cena im je oko 300 evra, a stručnjaci kažu da im je kvalitet svetski. Strelci na stanicama primaju za rad, a to je danonoćno dežurstvo tokom sezone, po 4.000 dinara i oko 3.000 od lokalne vlasti. Strelci se na zarade ne žale i ne pominju ih, kažu - čuvamo svoje.

- Na potezu je država. Ona treba da reši problem - kažu seljaci.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.