(VIDEO) HRABRI KAO SPARTANCI:1.300 srpskih kaplara potukli Švabe na Kolubari

Izvor: Kurir, 14.Dec.2014, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(VIDEO) HRABRI KAO SPARTANCI:1.300 srpskih kaplara potukli Švabe na Kolubari

Mnogi za 1.300 srpskih dečaka koji su se herojski borili u bici na Kolubari protiv Austro-Ugarske, kažu da su to srpski spartanci kralja Leonide i upoređuju ih sa njegovih 300 ratnika koji su se junački borili s višetruko brojnijim i nadmoćnijim neprijateljem

BEOGRAD - Kolubarska bitka, koja je završena na današnji dan pre 100. godina najveća je srpska ratna pobeda u istoriji Srbije, a nju bi sigurno bilo teško >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << ostvariti da nije bilo njih – 1.300 srpskih kaplara, pripadnici skopskog đačkog bataljona koji su poslati kao pomoć srpskoj vojsci, generalu Živojinu Mišiću, kralju Petru I Karađorđeviću i Kraljevini Srbiji doneli pobedu nad Austrougarskom!

Za ove sjajne junake, neki bi rekli i decu, mnogi kažu da su to srpski spartanci kralja Leonide i upoređuju ih sa njegovih 300 ratnika koji su se junački borili s višetruko brojnijim i nadmoćnijim neprijateljem!

1.300 kaplara je naziv za još nedoškolovane oficire koji su poslati kao pojačanje Prvoj armiji u Kolubarskoj bici. Sastav ove jedinice činio je budući intelektualni krem Srbije.

Početkom rata veliki broj mladića, kako iz Srbije tako i iz Austrougarske, napustio je školovanje i stavio se na raspolaganje vrhovnoj komandi. Oni su upućeni u vojnu školu u Skoplju. Iako njihova obuka nije bila gotova razvoj događaja primorao je vrhovnu komandu da ih pošalje u borbu.

Srpska vojska je bila u povlačenju, demoralisana, sa manjkom municije, Beograd je bio u neprijateljskim rukama, tako da se Svet već pomirio sa potpunim slomom Srbije. Za odsudnu borbu bile su neophodne sve raspoložive snage, zbog čega su mladićima u Skoplju pre vremena podeljeni činovi kaplara (otuda i naziv) i oni su odmah narednog jutra upućeni ka Kolubari i Suvoboru. Srpska vojska je tada izvojevala jednu od najsjajnijih pobeda u Prvom svetskom ratu, predvođena Živojinom Mišićem.

1300 kaplara predstavlja simbol žrtvovanja za slobodu sopstvene zemlje i naroda jer su ih činili, mahom, golobradi mladići koji su svesno krenuli u borbu.

“U borbi za slobodu, Srbija je žrtvovala najdragocenije. Svoju mladost. Poslednje što je imala. Zalihe svoje inteligencije stavila na žrtvenik otadžbine. Đake i studente. Ali, ti mladi ljudi koji su iz školskih klupa, posle samo dva meseca obuke, krenuli u borbu, nisu se smatrali žrtvama”, zapisao je francuski general i vojni istoričar Žorž Revol.

Ostaće da se priča, kako je čitavo Skoplje plakalo kada su dečaci, vojnici, hrabri kaplari vozom krenuli u boj.

Od tada, navodno se i peva pesma: „Ruzmarine, moje rosno cveće, tebe varoš više videt neće“.

Na tu pesmu su prema predanjima, hrabri srpski đaci odgovorili: „Što bi dike ode u vojnike, što bi škarta, osta da se karta“.

(Telegraf)

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

1.300 SRPSKIH KAPLARA KAO LEONIDINI SPARTANCI: Ovako su dečaci iz Srbije potukli Švabe na Kolubari! (FOTO) (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 14.Dec.2014

Junačko ponašanje srpskih dečaka u Prvom svetskom ratu svima je za primer, a o 1.300 kaplara se i danas pričaju sjajne priče, kako su svojom hrabrošću donele Srbiji pobedu nad Austrougarskom..Kolubarska bitka, koja je završena na današnji dan pre 100. godina najveća je srpska ratna pobeda u...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.