U Kolubari robot umesto zavarivača

Izvor: RTS, 26.Okt.2018, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Kolubari robot umesto zavarivača

U Rudarskom kombinatu "Kolubara" da bi povećali produktivnost i rešili problem deficitarnih zavarivača, nabavili su robota za zavarivanje bagera. Robot sedam puta smanjuje brzinu varenja bagerskih papuča.
Ove bagerske papuče sa površinskog kopa Kolubara za nekoliko godina ne bi imao ko da vari. Sve je manje kvalifikovanih zavarivača. Pored toga, ručno varenje bagerskih papuča >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odavno je usko grlo u tehnološkom procesu "Kolubara-Metala".

Ovde su zato nabavili robota za dosta brže i nepogrešivo varenje bagera.
"Ovaj robot je dosta brži. 7 puta brži od zavarivača. Čak je, ne znam da li ste dobili informacije, i prvi u Evropi koji ima dva dodavača. Dosta brže menja žice, za neki minut i po, a nama je trebalo dosta duže, jedno deset minuta", kaže zavarivač operater na robotu Zlatko Živanović.
Robot koji je koštao 24 miliona dinara uspešno je testiran u "Kolubara-Metalu" i sada doprinosi efikasnijem i preciznijem zavarivanju bagerskih papuča. Na 25 bagerskih sistema površinskog kopa Kolubara ukupno je 7000 papuča, a jedna trećina menja se svake godine.
"Osnovni cilj ovog projekta je modernizacija postojeće tehnologije zavarivanja. Znači, uvodimo robotsku ćeliju koja će nam dati povećanje produktivnosti, upravljanje kvalitetom i brzinu. Samim tim, kroz robotsku ćeliju mi dobijamo brzinu, dobijamo ponovljivost i tačnost", objašnjava glavni mašinski inženjer Dragan Mijailović.
U "Kolubara-Metalu" nastaviće modernizaciju. Žele lidersku poziciju na Balkanu i spremaju se da uz pomoć svojih resursa naprave i izvrše montažu rotorskog bagera.
 
 
Pogledaj vesti o: Kolubara

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.