Truba porodično blago Jevđića

Izvor: RTS, 26.Dec.2019, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Truba porodično blago Jevđića

Mala truba Solunca Joviše Jevđića, jednog od prvih trubača u zapadnoj Srbiji, sa kojom je otišao i vratio se iz Velikog rata, svetinja je u kući njegovog praunuka Dejana Jevđića u Rasnoj kod Požege.
Joviša je čuvao nju, ona njega, preko Cera i Kolubare, preko Albanije sve do Krfa i s njom se vratio u rodno Severovo u Arilju, kažu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << potomci, kasnije nastanjeni u požešku Rasnu.

„U toj borbi, u svemu tome što se dešavalo, ta truba je bila kod tog našeg pradede i uspeli smo da je sačuvamo“, kaže trubač Dejan Jevđić, Jovišin praunuk.
„Najprirodnije je da truba prati one koji s njom najbolje rade. To je radio pokojni moj čiča Ljube i sada naš Dejan, tako da je sasvim normalno da truba bude uz njih, a sve drugo što je vezano za život i delo Joviše, nastanak trube u našoj familiji čuva se u selu... čuva se Albanska spomenica i određena priznanja i medalje za hrabrost itd., sve ono što je pokojni đed imao“, navodi Vidoje Jevđić, Jovišin unuk.
Dejan, čije ime je zlatnim slovima ispisano u Guči, i dvojica rođene braće su četvrta generacija trubača familije Jevđić, koji su oduvek negovali izvornu narodnu pesmu, po čemu je njihov orkestar i prepoznatljiv i višestruko nagrađivan.
„Ponosni smo zato što je u svakoj generaciji da kažem ta stepenica išla gore... počev od Joviše, pa Ljuba, evo sad je Dejan dogurao do majstora trube“, kaže Vidoje Jevđić, a Dejan Jevđić dodaje: „Za razliku od tog vremena kada je deda svirao, gde su svirali po selu i tu u okolini, mi smo proputovali puno, obišli celu Srbiju, susedne zemlje, putovali Evropom, Rusijom, na nesvakidašnjim mestima smo se nalazili...“
Uz neosporan talenat, zasluga je svakako Jovišina, koji je doneo trubu u familiju, kaže Dejan, koji se u predahu priprema za proslavu 20-godišnjice postojanja orkestra čiji je kapelnik sa ništa manje nadarenim rođacima za svoju dušu svirao „Moj behare, ko li mi te bere“, pesmu koju ih je deda prvu naučio.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.