Tomić: Nema govora o pljački veka

Izvor: B92, 04.Feb.2011, 01:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tomić: Nema govora o "pljački veka"

Beograd -- Iako su troškovi Kolubare za zakup privatne mehanizacije drastično porasli za njegovog mandata, bivši direktor Dragan Tomić tvrdi da nema govora o pljački veka.

On za "Politiku" kaže da su u pitanju "samo gole insinuacije na moju ličnost, stranku kojoj pripadam (DSS) i na ljude koji su njeni članovi".

Za period uprave Dragana Tomića u Kolubari (od 10. V 2004. do 22. XII 2007) vezani su sporni ugovori o zakupu privatne mehanizacije, što je potvrdio stručni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tim EPS-a u svojoj internoj reviziji, podseća "Politika".

Revizijom se konstatuje da su za četiri godine troškovi zakupa, umesto planiranih 2,6 milijardi dinara, narasli na 8,4 milijarde, bez dokaza o potrebi za dodatnim zakupom, naveo je list.

Dragan Tomić, koji je aktuelni savetnik direktora u Direkciji za investicije Elektroprivrede Srbije, kaže da je stručni tim EPS-a sastavljen od ljudi svih struka, sem rudarske.

"Mojim dolaskom na čelo 'Kolubare’, zatekli smo zastoj u svim segmentima rudarskih radova. Dva kopa su bila u fazi zatvaranja (Polje 'B’ i 'Tamnava istok’). Polje 'D’ je vratilo sve sisteme sa otkrivkom na 'Istok’ zbog nerešenog statusa naseljenog mesta Vreoci, otvaranja površinskog kopa 'Veliki Crljeni’ i izmeštanja reke Kolubare za 3,5 kilometara. U 2007. godini započeti su radovi na otvaranju dva nova površinska kopa, 'Veliki Crljeni’ i prelazak polja 'B’ u polje 'C’. Većina ovih radova rađena je u 2007. godini, kada je zakup bio najveći dok sam ja bio direktor”, napominje Tomić.

Ovde možete pročitati transkript i pogledati snimak prvog dela novog serijala Insajdera "Prevara veka", koji otkriva zloupotrebe i imena onih koji su zarađivali na štetu rudarskog basena Kolubara.

Na podsećanje da je prema mnogim procenama, "Kolubara” privatnicima na ime zakupa mehanizacije, u periodu od 2004. do 2009. godine, isplatila oko 130 miliona evra, Tomić precizira: "Dok sam bio direktor, ta cifra je iznosila oko 55 miliona evra”.

Na pitanje zar nije logičnije da "Kolubara” kupuje mašine i izbegne troškove zakupa, on kaže da jedan nov buldožer košta 450.000 evra, a ne 100.000 evra, kako se tvrdi u nekim medijima.

"A za gorivo, mazivo, rezervne delove, rad rukovaoca, rad osoblja za namiru goriva, rad osoblja na održavanju i administrativnog osoblja – to je još toliko para, odnosno između 400.000 i 450.000 evra. Ista takva mašina u zakupu 'Kolubaru' je koštala duplo manje para", kaže Tomić.

Članak iz lista "Politika" možete pročitati ovde.
Pogledaj vesti o: EPS

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.