Termoelektrane čekaju investitore

Izvor: RTS, 16.Jan.2011, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Termoelektrane čekaju investitore

Tenderi za izbor strateških patnera za termoelektrane "Kolubara B" i "Nikola Tesla 3" trebalo bi da budu završeni do kraja februara, rekao Petar Škundrić. Zainteresovani nemački RWE, "Edison" i češki ČEZ.

Ministar energetike Srbije Petar Škundrić izjavio da je da bi do kraja februara trebalo da budu završeni tenderi za izbor strateških patnera za termoelektrane "Kolubara B" i "Nikola Tesla 3". >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Ministar Petar Škundrić je rekao da je nacrt novog zakona o energetici urađen, i očekuje se da će biti usvojen u Skupštini Srbije u prvom kvartalu ove godine.

"Na taj način imaćemo u potpunosti harmonizovanu zakonodavnu regulativu sa Evopskom unijom", ocenio je Škundrić.

Završena je i radna verzija zakona o energetskoj efikasnosti koji predviđa i formiranje fonda za energetsku efikasnost, istakao je Škundrić.

Škundrić je u intervjuu agenciji Beta rekao da je reč o gradnji dva bloka od po 350 megavata u "Kolubari B" i Termoelektrane "Nikola Tesla 3" snage 700 ili više megavata.

"Proces izbora strateških partnera išao je nešto sporije delom i zbog krize koja je zahvatila svet i pogodila i kompanije koje žele da postanu strateški partneri u tim projektima", rekao je Škundrić.

Srpski ministar energetike je kazao da je bilo i pitanja zakonodavnog karaktera i imovinsko-pravnih odnosa koje je trebalo rešiti pre izbora strateških partnera, ali je dodao da su ti problemi otklonjeni.

Pozivi za zainteresovane investitore u gradnji te dve termoelektrane objavljeni su u januaru 2009. godine, a od kvalifikovanih ponuđača za ulaganje su i dalje zainteresovani nemački RWE, italijanski "Edison" i češki ČEZ.

Ugovor o finansiranju za dva meseca 

Škundrić očekuje da se za dva meseca s kineskom Eksim bankom ugovori finansiranje prve faze projekta revitalizacije termoelektrane "Kostolac" koju će raditi kineska kompanija CMEK.

Prema njegovim rečima, prva faza projekta, koja je u toku, uključuje revitalizaciju dva termobloka od po 350 megavata i instaliranje opreme za odsumporavanje.

Škundrić je dodao da ceo projekat predviđa investicije od oko milijardu dolara i uključuje izgradnju novog bloka u termoelektrani, kapaciteta 350 megavata i proširenje ugljenokopa.

"Investicini ciklus je počeo formiranjem Vlade, imamo ozbiljna ulaganja u revitalizaciju ili kapitalni remont i postojećih energetskih kapaciteta", rekao je ministar energetike.

Među najvažnijima su, istakao je Škundrić, revitalizacija hidroelektrana "Đerdap 1" i "Bajina Bašta". "I investicije u oblasti obnovljivih izvora energije u Srbiji su započete", kazao je Škundrić.

Prema njegovim rečima, taj proces je počeo izradom projektne dokumentacije, izdavanjem energetskih i drugih dozvola za izgradnju jednog broja energetsktih kapaciteta, kao što su mini hidrocentrale.

"Napravljeno je pet mini hidrocentrala, a tri ili četiri rade", kazao je Škundrić.

Gradnja hidroelektrana na Ibru krajem godine

Škundrić je naveo i da postoji aranžman Elektroprivrede Srbije i italijanske kompanije "Seči" oko izgradnje 10 mini hidrocentarala na Ibru od po 10 megavata, što je investicija od oko 270 do 300 miliona evra.

"Formirano je zajedničko preduzeće i verujem da će sve potrebne pripreme u 2011. godini biti završene i da će krajem 2011. ili početkom 2012. godine početi gradnja malih hidrocentrala na Ibru", kaže Škundrić.

Srpski ministar energetike je kazao i da očekuje da će tokom 2011. godine početi građa dve hidrocentrale na Limu, ukupnog kapaciteta 60 megavata.

Ministarstvo energetike do sada je izdalo dozvole za izgradnju vetroparkova kapaciteta 1.300 megavata. 

"Ako bi se to u celini realizovalo, investicije bi dostigle dve milijarde evra", naveo je ministar, dodajući da u 2011. godini očekuje izgradnju prvih vetrogeneratora.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.