Tender za elektrane 20. januara

Izvor: B92, Tanjug, 09.Jan.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tender za elektrane 20. januara

Beč -- Ministarstvo energetike Srbije raspisaće 20. januara dugoočekivani tender za izgradnju novih blokova elektrana, u vrednosti od preko milijardu evra.

Bečki ekonomski dnevnik Virtšaftsblat, pozivajući se na dobro obaveštene izvore, ističe da će tenderom zainteresovani investitori biti pozvani da preuzmu dokumenta za projekte "Kolubara B" i "TENT B3".

Virtšaftsblat ukazuje da je austrijski koncern Ferbund među zainteresovanima za ove tendere >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i citira izjavu njihovog portparola da je Srbija na "radaru investicija" ove kompanije.

Kod projekta "Kolubara B" se radi o završetku elektrane, a kod projekta TENT o izgradnji novih blokova, navodi list i podseća da je ministar energetike Petar Škundrić procenio investicije na najmanje 900 miliona evra za "Kolubaru B" i do 850 miliona evra za "TENT B3".

Oba bloka treba da se izgrade zajedničkim ulaganjem vlasnika elektrana - državnog EPS i investitora.

Pored austrijskog Ferbunda, za ove projekte se interesuju i drugi evropski koncerni, kao na primer ČEZ, ali i ruski UES. Tender za ove projekte bio je planiran za sredinu 2007, ali je pomeren zbog političkih turbulencija i prevremenih izbora. Vreme raspisivanja tendera, prema proceni eksperata je i pored ekonomske krize, dobro, jer čitav proces traje godinu dana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.