Slike Nemanje Okiljevića pred publikom u Kombank dvorani

Izvor: RTS, 04.Dec.2018, 00:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slike Nemanje Okiljevića pred publikom u "Kombank dvorani"

Vek od pobede u Velikom ratu tema je izložbe slikara Nemanje Okiljevića otovorene večeras u "Kombank dvorani" u Beogradu. Tamo je pretpremijerno prikazan i film "Kralj Petar Prvi", reditelja Petra Ristovskog.
Stradanje i uzvišenost naroda i svakog malog čoveka koji je prošao velike bitke, od Kolubare i Cera, Albansku golgotu i proboj Solunskog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << fronta snažnom ekspresijom dočarani su u nekoliko likovnih ciklusa, od kojih je jedan naslovljen po pesmi Milutina Bojića "Plava Grobnica".

U upečatljivom likovnom izrazu Nemanje Okiljevića na slikama su stradalnici i demonizovani likovi koji su uzrokovali njihovu patnju.
Sudar dobra i zla snažno je vidljiv, baš kao što je u Srbiji 1914. godine zlo postalo ogoljeno, rekla je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković otvarajući izložbu.
"Istovremeno, nada za životom u slobodi, koji su tako jaki, daje snagu svim ovim neznanim junacima da se izbore sa svim nedaćama. Upravo ovde vidimo pobunu čoveka, koji svom svojom snagom želi da se suprostavi demonima, zlu i smrti, želeći da dopre do slobode", rekla je Gojkovićeva.
Izložba mladog umetnika upućena je novim generacijama sa željom da se upoznaju sa herojskim dobom srpske istorije i shvate značaj slobode za koju su se naši preci izborili.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Sutra premijera filma "Kralj Petar Prvi"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Dec.2018

Film "Kralj Petar Prvi" premijerno će biti prikazan sutra u Centru "Sava" i Kombank dvorani u Beogradu, a zbog velikog interesovanja film će iste večeri imati jednu projekciju i u bioskopu "Sinepleks" u TC "Ušće"...Lazar Ristovski, glavni producent i glumac, rekao je da su ova uloga, kao i ceo film,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.