Škundrić: Interna kontrola radi u celom EPS-u

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Feb.2011, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škundrić: Interna kontrola radi u celom EPS-u

BEOGRAD -

Ministar energetike Petar Škundrić izjavio je da se nakon ponovnog otvaranja afere "Kolubara", koja je ukazala na velike zloupotrebe u ovom preduzeću, u celoj Elektroprivredi Srbije obavljaju interne kontrole poslovanja kako bi se utvrdile eventualne nepravilnosti.

"Interna kontrola se trenutno radi u celom EPS-u. To je veliki posao. Mi smo imali revizora i u 'Transnafti' i 'Elektromreži Srbije', >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i ja sam zadovoljan tim nalazima jer smo naišli na neke minimalne nepravilnosti", rekao je Škundrić za "Pres", objavljeno je na sajtu tog lista. On je kazao da je nakon preseka stanja koje mu je dostavljeno video da se u "Kolubari" nešto dešava i odmah krenuo razgovore sa menadžmentom EPS-a.

"Nakon izbora novog direktora Nebojše Ćerana uspeli smo da smanjimo enormne i potpuno neshvatljive troškove na angažovanju mašina za čak 10 puta u odnosu na 2008. godinu. Imali smo prošle godine rekordnu proizvodnju uglja u 'Kolubari', pa i struje u EPS-u. Ipak, verujem da troškovi mogu još da se racionalizuju", rekao je Škundrić. Govoreći o cenama gasa i struje, Škundrić je kazao da postoji dogovor da do kraja grejne sezone neće biti promene cene gasa, a da će, što se tiče struje, "Vlada doneti odluku o promeni cene u skladu sa ekonomskim kretanjima".

"Premijer je već saopštio kada očekuje da dođe do promena cena. Cena struje biće veća na proleće, to je skoro izvesno", rekao je Škundrić.

Na pitanje šta će biti ako Evropska komisija bude rekla da akcize za gorivo moraju da se izjednače, Škundrić je odgovorio da će "onda građani verovatno plaćati skuplje gorivo nego što je sada".

"Iako akcize nisu u nadležnosti mog ministarstva, ovo što je urađeno imalo je za cilj da deo privrede i građana imaju jeftinije derivate. Nadam se da akcize neće menjati", kazao je Škundrić.

Ministar je rekao da bi do kraja meseca trebalo da bude završen izbor strateških partnera za nova postrojenja u Kolubari i Termolektrani "Nikola Tesla".

"Verujem da ćemo to uspešno privesti kraju i da će započeti jedna od najvećih investicija kod nas", rekao je Škundrić.

On je dodao da će, ipak, prvo biti završena Termoeletrana-Toplana "Novi Sad" zato što je vreme izgradnje duplo kraće u odnosu na druge projekte.

On je istakao da evropska Energetska zajednica "veoma ceni položaj Srbije sa stanovišta transporta struje i gasa", i da se "visoko ceni i stručnost naših ljudi, kao i organizovanost koju smo pokazali u situaciji kada je bila gasna kriza, kada smo se bolje snašli nego mnogi drugi".
Pogledaj vesti o: EPS

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.