Simić: Splav najverovatnije bio preopterećen

Izvor: Studio B, 02.Jun.2015, 07:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Simić: Splav najverovatnije bio preopterećen

Sinoć oko 21 sat počela je da ulazi voda u splav „Mala Kolubara“, na Savi. Vatrogasci su evakuisali oko 100 ljudi, koji su došli na svečano otvaranje splava. Vesić: Nesreća poslednje upozorenje da rad splavova treba urediti.

Splav "Mala Kolubara" u trenutku otvaranja nije bio registrovan i verovatno je potonuo zbog preopterećenosti, a protiv vlasnika će najverovatnije biti podneta krivična prijava zbog ugrožavanja opšte bezbednosti građana, izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << je danas pomoćnik ministra građevinarstva zadužen za inspekcijske poslove Aleksandar Simić.

Voda je počela da prodire oko 21 časa, a oko 30 ljudi, među kojima 10 vatrogasaca, su sajlama, izvlačili na obalu Save splav čijih se 160 kvadratnih metara našlo pod vodom.

Splav restoran koji je sinoć trebalo da bude svečano otvoren iznenada je počeo da tone kada se jedan od pontona napunio vodom.

Pretpostavlja se da je uzrok udesa prevelik broj posetilaca koji su prisustvovali otvaranju, prenose beogradski elektronski mediji.

Povodom nesreće na splavu „Mala Kolubara", gradski menadžer Goran Vesić, koji se nalazi u poseti Moskvi, izjavio je da je ovo što se juče dogodilo poslednje upozorenje da rad i postavljanje splavova treba urediti i da je Skupština grada bila u pravu kada je pre skoro šest meseci oformila Radnu grupu koja bi predložila propise koji će da urede ne samo pitanje naknade za splavove već i bezbednosne aspekte.

- Skupština Beograda je formirala Radnu grupu koja se bavi pitanjem rada splavova koji se koriste za komercijalne delatnosti. Radna grupa je završila posao i predložila da Grad Beograd za sve splavove koji se koriste u komercijalne svrhe kao restorani, diskoteke, hoteli i slično uvede taksu koja bi se plaćala gradu. Visina takse zavisiće od broja kvadrata i zone u kojoj se splav nalazi. Pored toga, za postavljanje novih splavova, daklke ne za postojeće koji su popisani, tražiće se saglasnost Sekretarijata za urbanizam i Zavoda za zaštitu spomenika kulture, kako bi ono što se postavlja na rekama bilo u skladu sa urbanističkim standardima. Kako bi taksa zaživela, Grad Beograd čeka samo izmene Zakona o finansiranju lokalne samouprave - rekao je Goran Vesić.

On je naglasio da će istovremeno sa uvođenjem takse Grad Beograd usvojiti pravilnik koji će regulisati rad splavova. Pravilnikom će se urediti pitanja bezbednosti odnosno na čemu mogu da se postave splavovi, pitanje protivpožarne zaštite, bezbednog prilaza splavu, rastojanja između splavova, ali i priključenja na struju i vodovodnu mrežu.

- Vlasnici komercijalnih splavova će morati veoma strogo da se pridržavaju ekoloških standarda, tako da fekalije i đubre više neće smeti da bacaju u reku već će se odlagati na zakonom propisan način. Pored toga, vlasnici splavova će biti odgovorni da se oko njihovih objekata ne ostavlja i ne taloži đubre. Ove promene će stupati na snagu postepeno odnosno vlasnicima splavova će biti ostavljen rok u kome moraju svaku od novih obaveza da primene. To se jedino ne odnosi na bezbednost splavova čiji standardi moraju odmah da budu primenjeni. Pravilnik je skoro završen - izjavio je gradski menadžer.

Prema njegovim rečima, Grad Beograd je izvršio popis svih splavova na svojim rekama koji se koriste u komercijalne svrhe.

- Naša namera je da svim splavovima koji se ne nalaze u zonama u kojima je zabranjeno postavljanje ovakvih objekata omogućimo da nastave da rade, ali uz plaćanje takse gradu i postepeno uvođenje strogih standarda koji će garantovati sigurnost posetiocima, kao i očuvanje životne sredine i naših reka. Splavovi su važan deo turističke ponude Beograda, ali njihov rad će morati da bude regulisan strogim propisima - rekao je Vesić.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.