Samo u Srbiji: Klub koji je nameštao utakmice ostaje u ligi

Izvor: B92, 21.Jul.2023, 11:32

Samo u Srbiji: Klub koji je nameštao utakmice ostaje u ligi

Sud za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani presudom nije negirao nečasne radnje Kolubare, samo je ublažio kaznu koju je izrekao FSS, a ona je sada takva, i konačna je, da grešnici iz Lazarevca mogu i naredne sezone igrati u najvišem rangu.

Poruka je sledeća posle svega što smo imali prilike da vidimo u ovom novom superligaškom sramoćenju - za nameštanje utakmica u srpskom fudbalu može se računati samo na blažu kaznu.

Ništa izbacivanje, ništa drakonske novčane >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sankcije, ništa razni drugi teški penali.

Ovakva kazna (oduzimanje tri, a ne devet bodova) dođe Lazarevčanima samo kao opomena.

U prevodu, i naredne sezone, ako nekome padne napamet da uradi istu stvar, a lako može biti takvih intencija aktera, siguno će imati u vidu slučaj Kolubare - neće im se desiti ništa strašno.

Zamislite u Španiji, Italiji, Nemačkoj, Engleskoj, bilo gde, da se otkrije nameštanje meča nekog kluba - da li bi taj klub ostao u ligi?

FSS, kao krovna organizacija i priređivač takmičenja, nesumnjivo je najodgovornija i za kreiranje ovakvog ambijenta u kojem se klubovi usuđuju da dogovaraju ishode utakmica.

Kad jednom prođe nameštaljka, prolazi i drugi, treći put. Kod četvrtog će, UEFA, FSS, možda da reaguju, ali vidimo i kako se to završava na kraju i kakve su "kazne" - ostankom grešnika u ligi.

Problem je što do sada nije bilo drakonske kazne za takve postupke i oni će se, budite sigurni, nastaviti jer FSS jednostavno neće i želi oštrije da kažnjava klubove za najteže delo koje se može desiti u sportu.

Zbog čega je to tako, zašto nema težih sankcija, to je već pitanje svih pitanja za vođstvo Fudbalskog saveza, koje, očito, ima određenu toleranciju za one koji se bave mutnim radnjama iz sezone u sezonu.

Da li treba podsećati na to da je ovo treća uzastopna sezona u kojoj FSS kažnjava klubove elite za nameštanje utakmica. Pre Kolubare, sankcionisani su Novi Pazar (deset miliona dinara i uslovnom kaznom od minus šest bodova - 2021), subotički Spartak (3.000.000 dinara), a bilo je i još kažnjenih.

Pitanje je samo ko je sledeći...

Da postoji ozbiljna organizacija koja vodi fudbal na prostoru od Subotice do Surdulice, ovaj slučaj ne bi ni završio na CAS-u, već bi po slovu zakona koji, očito, ni ne postoji u statutu Saveza na temu manipulacije rezultatima, Kolubara bila eliminisana u niži rang - ekspresno, strogo i za primer svima.

Mi umesto toga možemo samo konstatovati da klub koji je dokazano namestio utakmicu (jednu, od dve koje mu se stavljaju na teret), ostaje i naredne sezone u Superligi.

Tako na kraju možemo imati bizarnu situaciju, da ne može biti bizarnija: klub koji je namestio utakmicu (Kolubara) ostaće i naredne sezone u ligi, a klub koji je na terenu, kroz baraž, izborio opstanak u ligi (Radnik) može biti eliminisan, ako tako odluče čelnici FSS kako bi ostali dosledni planu da liga i naredne sezone broji 16 klubova.

Sada, sa epilogom iz Lozane, to će ići malo teže.

Trust mozgova u FSS će sada morati da smisli šta će i kako će sa 17 klubova i kako ih organizovati da igraju u narednoj sezoni.

To je već njihova muka. Kako raede - zaslužili su je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Kolubara

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.