Regulacija korita Obnice i izgradnja mosta u Valjevu

Izvor: RTS, 21.Avg.2019, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Regulacija korita Obnice i izgradnja mosta u Valjevu

Valjevska preduzeća koja rade na velikom projektu regulacije Kolubare i Obnice u Valjevu, koriste povoljne vremenske prilike kako bi ispunili ugovorene obaveze. Radovi na koritu Kolubare privode se kraju, a ubrzano se radi na regulaciji Obnice, što je od velikog značaja za preventivnu zaštitu od poplava duž njihovog toka. Naša ekipa bila je na gradilištu pored Obnice. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Na gradilištu dugom više od 2 kilometra, radi se kompletna regulacija reke Obnice kod Valjeva, po najvišim graditeljskim standardima. Radnici konzorcijuma valjevskih preduzeća "Erozija" i "Kompresor", u dve smene, maksimalno koriste povoljne vremenske prilike.

"Dobar deo mehanizacije i ljudstva smo premestili ovde, na Obnicu", objašnjava Đorđe Malešević, radnik "Erozije". "I sad radimo sa svim raspoloživim kapacitetima. Rokovi su kratki tako da se trudimo da što pre radove uradimo da pratimo dinamiku. Koristimo ovako mali vodostaj za radove u samom koritu reke."
Stiže se, kaže Tomislav Spasojević iz "Erozije":
"Napredujemo nekad je teško, nekad lakše, trudimo se. Nisam radio na težem gradilištu."
Počela je i izgradnja mosta kod KPZ Valjevo. Specijalnom opremom trenutno se buše šipovi. Novi most dužine 19 metara, biće neuporedivo sigurniji i funkcionalniji od starog, koji je srušen u poplavama 2014. godine.
Poštovani su svi parametri i zahtevi oko proticaja ispod samog mosta, tako da je konstrukcija mosta u skladu sa uslovima "Srbija voda", ističe Đorđe Malešević.
Kada regolucija Obnice bude završena, korito će izgledati potpuno drugačije i bezbednije. Kvalitet garantuju i iskusni građevinci, koji su među najboljim majstorima za ugradnju kamena.
"Mislim da će grad Valjevo da dobije najuređenije rečno korito maltene u celoj Srbiji", kaže Bora Anđelković iz Vlasotinca.
Regulacija Obnice trebalo bi da bude završna do kraja oktobra, ukoliko vreme posluži. Posao vredan oko 4 miliona evra, finansiraju Svetska banka i Austrijska razvojna agencija.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.