Radno u slivu Kolubare

Izvor: RTS, 19.Nov.2018, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radno u slivu Kolubare

Iako se vreme pogoršalo radovi na vodoprivrednim objektima u slivu Kolubare nisu prekidani. Radi se u nekoliko opština Kolubarskog okruga. JP "Srbijavode" i Kancelarija za javna ulaganja, za ove radove izdvojiće oko 300 miliona dinara.
Uz ranije započete obimne radove na reci Kolubari kroz Valjevo, na vodotokovima u Kolubarskom okrugu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << otvoreno je još osam gradilišta. Vodoprivredno preduzeće "Erozija" gradi i sanira vodoprivredne objekte u ubskoj, mioničkoj, lajkovačkoj i ljiškoj opštini. Vrednost radova je oko 300 miliona dinara.

"Sve su različiti objekti znači od izgradnje novih objekata do sanacije postojećih koji su oštećeni u poplavama. Ukupna dužina toka koji se sanira i reguliše je oko 20 kilometara", kaže Đorđe Malešević, "Erozija.d.o.o.". U mioničkoj opštini sanira se i uređuje četiri i po kilometra korita reke Lepenice koja se najčešće izlivala u ravničarskom delu ove opštine.
"Ovde gravitira nekih sedam sela, veliki broj stanovnika je ugrožen. Postoje tu i poljoprivredna dobra, poljoprivredne kulture i zasadi koji se nalaze u priobalju i mnogo je važno da se radi na preventivii. Proteklih nekoliko decenija nije se radilo ništa na čišćenju korita", ističe Boban Janković, predsednik Opštine Mionica.
U višim predelima ove opštine grade se i tri bujične pregrade na pritokama Ribnice. U ubskoj opštini gradi se rasteretni kanal između reka Gračice i Uba. To je jedan od strateških projekata u zaštiti od velikih voda u Tamnavi.
"I na taj način zaštitićemo naselja nizvodno od ovog mesta, znači selo Sovljak i naseljeno mesto Ub od visokih voda reke Gračice. Za nas ovaj projekat traje preko tri godine i mi smo spremni da realizujemo ga u narednih par nedelja da završimo", kaže Saša Spasić, član veća Opštine Ub.
Sanira se tok Kolubare, na dva gradilišta u lajkovačkoj opštini. Posebno je važna zaštita izvora pitke vode u Nepričavi, koji su ugrožavale velike vode.
U ljiškoj opštini radi se na vodotokovima u selu Kozelj. Veći deo posla na svim ovim gradilištima u slivu Kolubare biće završen do kraja godine.
 
 
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.