Radio-stanica jeftinija od simentalca

Izvor: Politika, 09.Jul.2015, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radio-stanica jeftinija od simentalca

Za jednu od najstarijih radio-stanica u Srbiji, Radio Valjevo, Agencija za privatizaciju odredila početnu cenu od 3.373 evra koja se u drugom krugu smanjuje za 33 procenta, odnosno na 1.124 evra

Valjevo – Kako postati Berluskoni na prostoru Kolubare i brda? Kada je u pitanju kupovina i gomilanje medija, nikad lakše i povoljnije. Dovoljno je u džepu imati neku hiljadu evra i isto toliko se kreditno zadužiti i postati >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << vlasnik dve radio i jedne televizijske stanice.

Radio Valjevo blizu pola veka slovi za jenu od prvih radio-stanica u negdašnjoj Jugoslaviji i Srbiji. Od osnivanja je emitovao program u kontinuitetu bez obzira na brojne društvene i ekonomske krize, raspad SFRJ, agresiju NATO-a, razorni mionički zemljotres do potonjih kataklizmičnih poplava. Za ovaj brend iz kojeg se ispililo sve što je u proteklih nekoliko decenija bilo i ostalo od značaja za novinarstvo ovog kraja, Agencija za privatizaciju je odredila početnu cenu za prodaju, odnosno privatizaciju od 3.337 evra.

Ukoliko se ne proda u prvom krugu u drugom će ona biti niža za 33 procenta i iznosiće 136.000 dinara, odnosno 1.124 evra. Bez obzira na to što je ova radio-stanica u stopostotnom vlasništvu grada, prava je bruka što na ponuđenu cenu nije bilo nikakve reakcije. Možda su osnivači zaboravili na njen minuli rad: od prvih „šetnji” sa građanima, bdenja, ukazivanja na značaj kulture i tradicije za jedan kraj i narod, prve žetvene snopove, prebačaje normi, afirmisanja neprolaznih vrednosti, pa sve do zabave i sporta u kojem je iz ove radio-stanice krunisano nekoliko vrhunskih reportera poput Jordana Ivanovića, Branka Vićentijevića ili Dragana Ilića. Niko ne zna gde će i u čijim rukama završiti na kilometarskim trakama „študera” i „uhera” snimljena dokumentarna građa i dragocena fonoteka.

Gde će završiti glasovi prave plejade spikera koje je u ovu veštinu uvodila legendarna Draga Jonaš. I nadasve suštinsko pitanje, da li će jedna ovakva radio-stanica, koja je od osnivanja u službi građana, odnosno njihovog informativnog servisa, imati pravu zamenu ako se dodatno okrnji i unizi. Zbog takvog „previda”, za Valjevce ozloglašena Agencija za privatizaciju, koja je prethodno u crno zavila nekoliko vodećih privrednih kolektiva, na pijac je isterala jedan od ovdašnjih gradskih suvenira i zaštitnih znakova nudeći ga po ceni nižoj od prosečnog mlečnog grla simentalske rase.

Približna cena od 3.337 evra određena je i za prodaju Javnog preduzeća za informisanje, izdavanje i marketing RTV Pruga iz Lajkovca. Ipak, nešto od dostojanstva sačuvano je kod TV Ljig iz istoimene varoši na Ibarskoj magistrali, koja se prodaje po početnoj ceni od 10.490 evra. Skeptici i političari opšte prakse kažu da su ponuđene cene, ipak, prihvatljive pod uslovom da bude zainteresovanih kupaca. Međutim, kako je poodavno eliminisana maksima da čovek vredi onoliko koliko se njegova reč poštuje i da ju je smenila ona da profit i interes valjaju brda i doline, postoji osnovana sumnja da neke jagme neće biti.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.