Proglašena odbrana od leda na rekama

Izvor: Studio B, 07.Feb.2012, 19:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proglašena odbrana od leda na rekama

Javno preduzeće "Beogradvode" proglasilo je vanrednu odbranu od zagušenja leda na rekama Savi i Kolubari, dok se na Dunavu primenjuju mere redovne odbrane. Dva broda razbijaju led na beogradskim rekama, kako bi bili zaštićeni plovni objekti.

Pune dve i po decenije na površini Save nisu viđene sante leda debljine i do 25 centimetara koje sada plutaju čitavim tokom.

Pošto je reka usporena, s temperaturom vode koja je pala ispod nule, a blokira je i Dunav >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << zbog višeg vodostaja, rečna policija mora da razbija led da se ispod površine ne bi stvarali tzv. čepovi i da bi objekti na obalama bili bezbedni.

Plovidba Savom nije zabranjena, ali svi koji se na njoj nađu moraju dobro da paze.

Obezbeđeno je svakodnevno, dvadesetčetvoročasovno dežurstvo rukovodilaca operativnog plana za odbranu od poplava i čuvarske službe.

Po nalogu JVP „Beogradvode", dva broda učestvuju u razbijanju leda na beogradskim rekama zbog zaštite plovnih objekata. Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, na Dunavu nizvodno od Zemuna led pokriva od 40 do 60 odsto površine reke, a na Savi više od 60 odsto.

Službe JVP „Beogradvode" svakodnevno dežuraju i pripremaju se za eventualnu odbranu od poplava, koja bi mogla da usledi zbog naglog topljenja velike količine snega.

Istovremeno, radnici ovog preduzeća i ostalih beogradskih komunalnih preduzeća aktivno čiste grad - prema današnjem rasporedu zaduženi su za čišćenje okoline Ulice Vojislava Ilića i naselja „Braće Jerković".

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pomoć vlade najugroženijim područjima

Izvor: Studio B, 07.Feb.2012

Sneg, snežni nanosi i veoma hladno vreme i danas, drugog dana nakon što je u Srbiji uvedena vanredna situacija, otežavaju saobraćaj i normalan život u zemlji, a pomoć vlade najugroženijim područjima počela je da se distribuira...Zbog opasnosti od zagušenja ledom, javno preduzeće "Beogradvode"...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.