Izvor: Blic, 18.Maj.2009, 06:37

Pomor ribe zbog teških metala u reci

Pomor ribe zbog  teških metala u reci

VALJEVO - Zbog izlivanja industrijskog otpada nekoliko puta je u Kolubari, a posebno u njenoj pritoci Toplici u Banji Vrujci kod Mionice, došlo do masovnog pomora ribe. Zagađivačima je izrečena jedna prvostepena novčana sudska kazna, ali su ostali nekažnjeni počinioci koji su napravili na desetine divljih deponija koji se nalaze na obalama ovih reka.Po rečima Vesne Vujić, republičkog vodoprivrednog inspektora za Kolubarski okrug, praktično svi industrijski >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pogoni koji nemaju sopstvene prečistače, a čije vode odlaze u gradsku kanalizaciju, predstavljaju zagađivače Kolubare koja nastaje na periferiji Valjeva, spajanjem Jablanice i Obnice.

- Naročito u letnjem najkritičnijem periodu, kada je vodostaj Kolubare nizak i kada je povećan priliv otpadnih voda iz industrijskih postrojenja koja nemaju stanice za prečišćavanje u gradski kanalizacioni kolektor, teški metali stižu do postrojenja za preradu otpadnih voda JKP „Vodovod" u Valjevu. To postrojenje prečišćava biološki otpad iz kanalizacije, ali ne i hemijski, pa u Kolubari završavaju teški metali - kaže vodoprivredna inspektorka.

Upravo teški metali poput cinka, bakra, hroma, olova i nikla stigli iz otpadnih voda industrijskih zagađivača, kako je bilo objavljeno i na sajtu Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, prošlog leta bili su uzročnici velikog pomora ribe u Kolubari, na potezu dugom sedam kilometara od Mrčića do Šušeoke, tokom kojeg je, po proceni valjevskog Udruženja ribolovaca „Kolubara", uginula tona i po bele ribe. Zbog toga je republički vodoprivredni inspektor podneo prijave za privredni prestup protiv JKP „Vodovod" Valjevo i italijanske fabrike čarapa i rublja „VaLy" u Beloševcu kraj Valjeva, jer su obavljene kontrole vode i uginule ribe, pokazale da se iz njihovih postrojenja u reku izlivaju otpadne vode bez dovoljno kiseonika što je dovelo do pomora ribe.

U prijavi je navedeno da fabrika „VaLy" ima taložnik otpadnih voda, ali nemaju uređaj za prečišćavanje, pa otpadne vode puštaju u sistem gradske kanalizacije. S druge strane, u valjevskom „Vodovodu" i italijanskoj kompaniji negirali su da su odgovorni za taj akcident, a u gradskom JKP su tvrdili da mogu da prerade sve što iz gradske kanalizacije stiže do postrojenja u Goriću, „jer da nije tako, mrtva riba bi svakodnevno plutala Kolubarom sve do Obrenovca".

Taj pomor, kao i najveći broj drugih slučajeva zagađenja Kolubare, najpre otkriju ribolovci iz Udruženja „Kolubara" koji su stalno na terenu.

- Industrijske otpadne vode i ispuštanje fekalija iz kanalizacije su najveći neprijatelji ove reke. Do pre nekoliko godina, dok nije zatvorena, zagađivač je bila Zadružna mlekara u Lajkovcu. Duže vreme imali smo problem i sa pogonom za preradu šljunka u blizini stočne pijace u Valjevu koja je otpadne vode iz separisanog šljunka iz jednog jaza direktno ispuštala u Kolubaru. Posle nekoliko prijava vodoprivrednom inspektoru, obezbeđen je sistem za prečišćavanje. Inspektora smo alarmirali i u nekoliko navrata kada smo u Kolubari kod Nepričave videli bagere kako iz reke vade šljunak - priča predsednik Udruženja ribolovaca Vojkan Stančić.

Kolubara je, kako kaže, ugrožena i u valjevskom prigradskom naselju Gorić jer se na obalu reke bukvalno naslanja gradska deponija, nastala pre dve decenije.

- Deponija je tu u jednom delu čak i promenila tok reke jer su dvodecenijskim gomilanjem i taloženjem smeća bukvalno nastala brda. Teško je ne posumnjati da nešto godinama ne otiče u reku koja je od deponije udaljena desetak metara, jer nije reč o sanitarnoj deponiji sa odgovarajućim folijama, nego o smetlištu na kojem se otpad gomila toliko vremena - kaže Stančić, dodajući da ribolovci uz Kolubaru, van Valjeva, često zatiču mini divlje deponije ili bačene leševe domaćih životinja.

- Veliki problem je i često pranje amortizera u Kolubari, mini cisterni za pesticide za prskanje voća, koje obavljaju meštani sela, pa tako i njihova hemija završava u reci - kaže on.

Stančić ukazuje da su divlje deponije, na jednom ili na pet ari zemljišta, prisutne i duž Obnice koja na zapadnoj periferiji Valjeva sa Jablanicom stvara Kolubaru, tako da zagađenje najveće reke počinje i pre njenog nastanka.

- Svega na tim mini deponijama ima, od automobilskih guma do mrtvih životinja. Na Obnici smo imali najveći problem dok je radila stočna farma u Zlatariću, ali sada je ugrožava nekoliko farmi pilića u blizini Kazneno-popravnog zavoda jer najveći deo njihovog otpada završava u toj reci - tvrdi predsednik Udruženja ribolovaca.

Najdrastičnija zagađenja u slivu Kolubare preživela je njena pritoka Toplica u Banji Vrujci gde je masovnih pomora ribe bilo 2006. i 2007. a zbog takva dva slučaja došlo je i do sudskog procesa. Naime, zbog pomora ribe u Toplici tokom 2007. Opštinski sud u Mionici kaznio je novčano direktore kompanija „Sinalko Srbija" Mondi Goundija sa 500.000 i „Voda voda" Zvonimira Nikezića sa 200.000 dinara. Tokom suđenja, utvrđeno je da je pomor ribe u Toplici u Banji Vrujci 1. aprila i 10. maja 2007. izazvan izlivanjem neprečišćenih otpadnih voda iz te dve fabrike.

Ekoloških akcidenata u Banji Vrujci bilo je 2006, kao i u julu 2007, ali zbog nepotpunih analiza nije utvrđeno da li su zagađivači tada bile ove fabrike, vrujački bazeni ili neko treći, s obzirom na to da u Banji Vrujci ne postoji kanalizacija.

- Prilikom samo jednog pomora iz Toplice smo izvadili tonu i 400 kilograma uginule ribe i riblje mlađi. Meštani sela koja gravitiraju Toplici pričali su da su u tom periodu imali dosta uginule stoke koja je pila vodu iz reke, a kakva je šteta po živi svet nastala zalivanjem bašti vodom iz Toplice ne može ni da se pretpostavi - napominje Vojkan Stančić.

Nastavak na Blic...


Pročitaj ovu vest iz drugih izvora

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.