Pomor ribe u Kolubari

Izvor: B92, 06.Sep.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomor ribe u Kolubari

Valjevo -- Do pomora ribe u reci Kolubari došlo je u ataru sela Šušeoka i Divci, javili su lokalni elektronski mediji.

Veću količinu uginule ribe koja pluta po površini vode otkrili su juče ribolovci, koji su o tome obavestili nadležne. Na lice mesta su došle inspekcijske službe, policija i zamenik opštinskog tužioca. Vodoprivredni inspektor za Kolubarski okrug Vesna Vujić rekla je novinarima da su ekipe Hidrometeorološkog zavoda Srbije (HMZS) i inspekcije za zaštitu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << životne sredine uzele uzorke vode iz Kolubare i mrtve ribe.

Dodala je da će ti uzorci biti poslati na analizu u Beograd, u specijalizovane ustanove, kako bi se utvrdio uzrok pomora ribe.

Rafailo Mitrović iz "Eko ribarstva", koje kontroliše vodotoke u zapadnoj Srbiji, kaže da najveća količina ribe pluta u blizini "plavog mosta" između Šušeoke i Divaca.

Mitrović tvrdi da se i dalje oseća smrad, a voda je promenila boju u modro plavu, i smatra da je zagađenje Kolubare najverovatnije prouzrokovano izlivanjem kanalizacije.

Prema saznanjima agencije Beta istražni i inspekcijski organi su na terenu ispivali ko bi mogao da bude zagađivač, pojedini preradni kapaciteti industrijski ili pojedinačni.

Biće provereni svi kanalizacioni odvodi u blizini "plavog mosta" kao sistemi za preradu otpadnih voda nekoliko preduzeća čiji su pogoni locirani uz Kolubaru.

U valjevskom kraju do pomora ribe ranije je dolazilo i u rekama Toplici, Ribnici, Obnici i Lepenici.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.