Partneri za nove termoelektrane za dva meseca

Izvor: S media, 19.Maj.2010, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Partneri za nove termoelektrane za dva meseca

Ministar energetike Srbije Petar Škundrić izjavio je danas da bi za dva meseca trebalo da budu završeni tenderi za izgradnju termolektrana "Nikola Tesla B tri" (TENT) i "Kolubara B".

On je na konferenciji Ekonomist medija grupe o investicijama u energetiku na Balkanu kazao da je reč o energetskim kapacitetima ukupne snage 1.400 megavata.

Škundrić je kazao i da bi polovinom juna trebalo da bude potpisan >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << komercijalni ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju termoelektrane i novog kopa u Kostolcu, što je investicija od 1,25 milijardi dolara.

Prema rečima Škundrića, 15 odsto projekta trebalo bi da finansira Srbija, a 85 odsto partneri iz Kine. Škundrić je dodao i da bi u naredna tri meseca trebalo da bude doneta odluka o kineskom kreditu za termoelektranu u Kostolcu.

Generalni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Dragomir Marković kazao je da su tenderi za termoelektrane Kolubara B i TENT B tri usporeni pošto nisu bila rešena pitanja svojine, imovine, zaštite konkurencije, javnih nabavki i državnih garancija.

On je najavio da bi Vlada Srbije na sednici 27. maja trabalo da donese set odluka i zaključaka kojima će rešiti ta pitanja.

Prema ranijim informacijama, izradnja termolektrana "Kolubara B" i "Nikola Tesla B3" je investicija vredna oko 1,6 milijardi evra, tender je raspisan u januaru 2009. godine.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.