POČINJE PUNJENJE VEŠTAČKOG JEZERA ROVNI

Izvor: Kurir, 13.Jan.2011, 12:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POČINJE PUNJENJE VEŠTAČKOG JEZERA ROVNI

VALJEVO - Posle gradnje koja je trajala duže od dve decenije, tokom ove godine počeće punjenje hidroakumulacije Rovni, koja se uzvodno od Valjeva gradi na reci Jablanici. Ovu najveću investiciju u zapadnoj Srbiji, vrednu više od 70 miliona evra, finansira Vlada Republike Srbije.

U finansiranju učestvuje i pet gradova i opština nizvodno od Valjeva koje će sa ove akumulacije koristiti vodu za piće i industrijske potrebe - Valjevo, Lajkovac, Lazarevac, Ub i Mionica, kao i buduće >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << toplane i termoelektrane Kolubara B koja će se graditi u Kaleniću kod Uba.

Sada, kada je izgradnja akumulacije kapaciteta 50 miliona kubnih metara vode i brane visine 75 metara privedena kraju odbornici SO Valjeva traže da Javno preduzeće Kolubara iz Valjeva, koje gradi branu, zatraži od Ministarstva za ekologiju Srbije da se uradi i studija o proceni uticaja brane na životnu sredinu.

Odbornici SO Valjeva su jednoglasno podržali ovaj zahtev za izradu projekta uticaja brane i akumulacije Rovni na životnu sredinu, a inicijativa je već upućena ministarstvu za ekologiju Srbije od koga se traži da poštuje zakonske propise kojim je, kako tvrde, određeno da za branu ovog kapaciteta obavezno mora biti urađena i studija.

- Rizici i podaci o mogućnom uticaju brane na životnu sredinu još nisu poznati, a ne smeju se proglašavati tajnom jer građani Valjeva moraju da znaju kako da se evakuišu u slučaju provale vode iz buduće akumulacije - navodi se u inicijativi upućenoj ministarstvu ekologije.

Prema ranijim zakonskim propisima brana Rovni nije bila obavezna da ima i studiju o procenu uticaja na životnu sredinu, ali novi zakoni ne zabraljaju da se ona i uradi.

Odbornici traže od nadležnog ministarstva da se ne dozvoli punjenje brane pre nego što se uradi studija koja bi pokazala koliko će nova brana uticati na seizmičke promene u ovom kraju i na zdravlje ljudi.

Oni očekuju i odgovore na pitanja hoće li građani Valjeva živeti u magli, šta će oko brane ubuduće moći da se gaji od poljoprivrednih proizvoda, hoće li brana promeniti pejzaž i klimu ovog kraja, kako će to uticati na materijalna i kulturna dobra i šta učiniti da se štetne posledice spreče.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.