Optužnice protiv 28 zbog Kolubare

Izvor: B92, 04.Apr.2012, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužnice protiv 28 zbog "Kolubare"

Beograd -- Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo optužnicu za malverzacije u "Kolubari" protiv 28 osoba koje su protivpravno pribavili korist od 937.983.413 dinara.

Optužnicom je obuhvaćeno 12 bivših rukovodilaca "Kolubare" i 16 vlasnika privatnih preduzeća.

Među njima su Dragan Tomić, Vladan Jovičić, Radisav Ranković, Radosav Savatijević Kene i drugi. Oni su optuženi da su od 22. juna 2006. do 21. decembra 2007. zloupotrebili položaj i sebi pribavili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << imovinsku korist.

"Njima se optužnicom stavlja na teret da su iznajmljivanjem mašina privatnih preduzeća i radnji za čijim radom nije postojala potreba i to bez sprovođenja javne nabavke i usluga i to plaćanjem faktura na kojima je iskazan uvećan broj časova rada mašina, na štetu RB Kolubara privatnim preduzećima pribavili imovinsku korist od ukupno oko 930 miliona dinara", rekao je za B92 tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

Tužilaštvo je tražilo da se Tomiću, Jovičiću, Savatijeviću i još četvorici njihovih saradnika produži pritvor u kome su od oktobra prošle godine.

Inače, tužilac kaže da je istraga o malverzacijama u "Kolubari" završena, kao i da nije imao dokaza da optuži Dragana Markovića Palmu.

"Tužilaštvo je podiglo optužnicu u odnosu na osumnjičene za koje imamo dokaza ili smatramo da imamo dokaza da su počinili dela koja im se stavljaju na teret", objašnjava on.

Insajder B92 došao je do dokumentacije koja ukazuje na malverzacije u "Kolubari" u znatno dužem periodu - još od 2004, pa sve do kraja 2010. godine. Tako su objavljeni dokazi o tome da je mehanizaciju "Kolubari" iznajmljivala, između ostalih, i bliska rodbina Dragana Markovića Palme i to od 2008. godine, ali tužilaštvo taj period nije obuhvatilo optužnicom.

Prema informacijama do kojih je došao Insajder, iako Marković tvrdi da nema mehanizaciju koju iznajmljuje "Kolubari", članovi njegove porodice uključeni su u taj biznis i to od 2009. godine preko firme "Daka".

Ta firma je registrovana na istoj adresi u Jagodini kao i firma "ATP Palma", a nalazi se u vlasništvu Palminog sina Dalibora Markovića. Vlasnik firme "Daka" je Marina Marković, snaja Dragana Markovića. Takođe, poznato je da porodica Marković već decenijama trguje ugljem preko firme "ATP Palma" iz Jagodine.

Nebojša Ćeran, generalni direktor "Kolubare", potvrdio je tada da su oni bili na spisku kupaca.

"Da, oni jesu na spisku kupaca uglja", rekao je on.

Podsetimo i na to da su, nakon emitovanja ove epizode Insajdera, novinari te emisije bili izloženi javnom linču. Ceo Lazarevac oblepljivan je smrtovnicama na kojima su navedena imena novinara i urednika Insajdera i TV B92. Iako je od tada prošlo više od godinu dana, taj slučaj nikada nije dobio sudsko razrešenje. Zvanično, istraga je i dalje u toku.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Podignute optužnice zbog Kolubare

Izvor: S media, 04.Apr.2012

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv bivšeg generalnog direktora "Kolubare" Dragana Tomića i još 27 okrivljenih, zbog sumnje da su zloupotebom službenog položaja oštetili to preduzeće, izjavio je Tanjugu tužilac Miljko Radisavljević...Tomić i ostali se terete da...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.