Obeležavanje 101. godišnjice Kolubarske bitke

Izvor: Studio B, 15.Dec.2015, 11:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležavanje 101. godišnjice Kolubarske bitke

Polaganjem venaca i odavanjem državnih i vojnih počasti na Spomen-hram sa kosturnicom Svetog Dimitrija u Lazarevcu danas će biti obeležena 101. godišnjica Kolubarske bitke.

U kripti Spomen-crkve Svetog Dimitrija počiva preko 40.000 srpskih i austro-ugarskih vojnika, saopštio je republički Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije koji je zajedno sa opštinom Lazarevac organizator svečanosti.

Državnu ceremoniju predvodiće pomoćnik ministra >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Milan Popović. Vence će položiti i delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predsednik Opštine Lazarevac, predstavnici ambasada Austrije, Mađarske, Slovačke i Češke u Srbiji, kao i predstavnici brojnih opština i nevladinih organizacija opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Kolubarska bitka nije samo najveća saveznička pobeda ostvarena tokom 1914. godine, već je i udžbenički primer veštog strategijskog delovanja malobrojnije i slabije opremljene oružane sile, koja je iz defanzive uspela da tok borbe preusmeri u brzu i iznenadnu ofanzivnu akciju. Taktika koju je primenio general Živojin Mišić, nakon pobede na Kolubari odlikovan činom vojvode, predstavlja jedinstven primer vojno-strategijskog preokreta koji je bezmalo poraženoj vojsci doneo najznačajniju pobedu u Prvom svetskom ratu, navodi se u saopštenju.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.