Novih sedam uhapšenih za Kolubaru

Izvor: B92, 24.Nov.2011, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novih sedam uhapšenih za "Kolubaru"

Beograd -- Noćas uhapšeno još sedam osoba osumnjičenih za zloupotrebe u "Kolubari". Danas ih saslušava policija, sutra istražni sudija, kaže tužilac Miljko Radisavljević.

Među uhapšenima su Slavoljub Pavlović, direktor firme "Kolubara Građevinar" i Duško Obradović, direktor "Kolubara Usluge", saznaje B92.

Uhapšeni su i vlasnici pet privatnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preduzeća, čija je mehanizacija nezakonito iznajmljivana za rad u rudarskom basenu - Dejan Dimitrijević, Zoran Ristivojević, Milorad Vojinović, Dragan Ivanović i Lazar Laketa.

Kako je objavljeno u serijalu Insajdera Prevara veka, preko pomenute dve firme ćerke Kolubare u rudarskom basenu su angažovane mašine privatnih firmi bez tendera, kojima su potom preko naduvanih faktura isplaćivani ogromni iznosi.

Među danas uhapšenima su i vlasnici nekoliko privatnih firmi. Dejan Dimitrijević vlasnik je firme Joni komerc i sin ranije uhapšenog vlasnika firme Deviks Vitomira Dimitrijevića, Zoran Ristivojević je vlasnik "Čaki trans", Dragan Ivanović vlasnik je firme "Kolubara Osečanica", Lazar Laketa vlasnik je radnje "Laketa", a Milorad Vojinović, direktor "Kačer turista".

Podsetimo da je u serijalu Prevara veka objavljeno da je jedan od suvlasnika firme Kačer Turist I bivši dirketor Kolubare Dragan Tomić, koji je takođe ranije uhapšen zbog zloupotreba u tom državnom preduzeću. U Insajderu je otkriveno da je mašinom firme Kačer Turist jedan čovek navodno upravljao 24 sata četiri dana bez prestanka.

Tužilac za organizvani kriminal Miljko Radisavljević kaže da ovim hapšenjima nije završena istraga povodom zloupotreba u RB "Kolubara".

On u izjavi za B92 kaže da očekuje nastavak aktivnosti policije i tužilaštva za organizovani kriminal tako da se mogu očekivati i nova hapšenja.

U Insajderu je otkriveno da je državno preduzeće Kolubara u prethodnih osam godina na zakup mehanizacije potrošili oko 130 miliona evra, da je angažovanje mašina Kolubara plaćala i kada piše da su radile 31 dan bez prestanka, pa čak i kada se navodi da je mašina radila 25 sati dnevno. U serijalu Prevara veka otkriveno je i to da su mašine u Kolubari imali pojedini opštinski funkcioneri, ali i firma u vlasništvu člana najuže porodice Dragana Markovića Palme.

Podsetimo, osam meseci nakon emitovanja serijala Insajder "Prevara veka", u kom je B92 ekskluzivno objavio da se u rudarskom basenu "Kolubara" godinama krši zakon zarad bogaćenja pojedinaca, počela su prva hapšenja.

Početkom oktobra ove godine uhapšeni su bivši direktor "Kolubare" Dragan Tomić, koji je na funkciji direktora bio od 2004. do 2008. i Vladan Jovičić, koji ga je zamenio na toj funkciji od 2008. do 2009. Takođe, tada je uhapšeno i još sedam odgovornih lica u "Kolubari" i to Radosav Milić, Vladan Radovanović, Milutin Bobić, Sveta Mirković, Milan Petrović, Živojin Jovanović i Svetolik Simić.

Pored njih slobode su lišeni i vlasnici više privatnih preduzeća Vitomir Dimitrijević, Dejan Živojinović, Nenad Živojinović, Radovan Cvetić, Goran Marojević, i Vera Trifunović, kao i Radoslav Savatijević Kene, bivši član upravnog odbora EPS-a, i vlasnik preduzeća "Pam-ek", "Aros beton", "Beokran komerc" i "Beoogrev".

Tada je zamenica republičkog tužioca Olgica Miloradović tvrdila da je Tužilaštvo ispitivalo poslovanje "Kolubare" mnogo pre nego što je to objavljeno u javnosti preko Insajdera.

Osumnjičeni, koji su bili ili su još na rukovodećim mestima u "Kolubari" i firmama koje su sarađivala s "Kolubarom", terete se za malverzacije u kojima su zaradili oko 10 miliona evra. Međutim, ekipa emisijea B92 "Insajder", koja je javnosti i otkrila malverzacije u "Kolubari", saznala je da se preko zakupa privatne mehanizacije iz "Kolubare" u poslednjih 8 godina na privatne račune slilo više od 130 miliona evra.

"Insajder" je istražujući došao i do informacije da Dragan Marković Palma, gradonačelnik Jagodine, preko članova uže porodice, radi s "Kolubarom", s tim što Marković tvrdi da nema nijednu mašinu, već da 30 godina trguje ugljem iz "Kolubare".

Šta je otkrio Insajder

Malverazcije u "Kolubari" javnosti je prvi put otkrila ekipa "Insajdera". Taj serijal otkrio je da je najviše najviše novca iz ovog javnog preduzeća izvučeno preko zakupa privatne mehanizacije u periodu od 2007. do 2008.

Reč je o teškim građevinskim mašinama koje Kolubara, pod izgovorom da nema dovoljno sopstvenih, mora da zakupi od privatnika.

Insert iz serijala "Prevara veka": "Dragan Tomić, koji je bio direktor 'Kolubare' od 2004. do decembra 2007, prema dokumentaciji do koje je došao Insajder, 2007. godine angažovao je i mašinu privatne firme 'Kačer turist', za koju se ispostavilo da je u njegovom većinskom vlasništvu. U pitanju je skip koji je, prema informacijama Insajdera, 'Kolubara' plaćala oko 30 evra po satu. Taj skip, koji je tokom više meseci u proseku radio 10 sati dnevno, zaradio je svom vlasniku najmanje 250.000 evra. A prema dokumentima do kojih je došao Insajder, jedan radnik na mašini firme 'Kačer turist', čiji je većinski vlasnik Dragan Tomić, navodno je radio čak 24 sata, četiri dana zaredom."

Uhapšeni Radosav Savatijević Kene, kako je objavio Insajder, u isto vreme kada je bio član UO EPS-a, preko povezanih lica angažovao je mašine u "Kolubari". On je, inače, u kućnom pritvoru uz elektronski nadzor i uhapšen je u svojoj kući u Vreocima, a istražuje se njegovo učešće u zloupotrebama pri izgradnji puteva.

Ni Tomić, ni Savatijević o toj temi nikada nisu hteli da govore za Insajder, dok je Demokratska stranka Srbije konstantno govorila da B92 vodi kampanju protiv njih.

Na ulicama Lazarevca su nakon premijernog emitovanja emisije osvanule umrlice za TV B92, na kojima su se našla imena članova naše redakcije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.