Novi dalekovod za ispumpavanje kopa Kolubare

Izvor: RTS, 20.Jul.2014, 13:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi dalekovod za ispumpavanje kopa "Kolubare"

U okviru priprema za početak ispumpavanja vode iz površinskog kopa "Tamnava-Zapadno polje" Rudarskog basena "Kolubara", intenzivno se radi na izgradnji novog dalekovoda za snabdevanje strujom pumpi koje će biti angažovane na ovom poslu.

Dalekovod će sačinjavati šest vodova, dužine oko 22 kilometra i imaće trajni karakter, jer će posle isušivanja biti korišćen za snabdevanje ugljenih sistema, saopšteno je iz  RB " >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kolubara", prenosi Tanjug.

Kako se dodaje, za njegovu izgradnju zadužena je firma "Elmont", dok će plato na koji će biti postavljene pumpe postaviti radnici "Zapadnog polja". Oni će obaviti i pripremu trase za postavljanje cevovoda.

Nadležna ministarstva angažovala su i firmu koja je obavila ultrazvučno snimanje kopa, koje će dati preciznije informacije o količini mulja i stanju bagera koji su ispod vode.

Na "Tamnava-Zapadnom polju", najvećem kopu "Kolubare", prošle godine iskopano je oko 14,6 miliona tona lignita, što je skoro polovina ukupnog godišnjeg bilansa ovog Rudarskog basena, koji je vodeći proizvođač uglja u našoj zemlji.

Od kolubarskog lignita proizvodi se skoro 54 odsto struje u srpskim termoelektranama. Tokom majskih poplava ovaj Rudarski basen pretrpeo je ogromnu štetu i njegova trenutna dnevna proizvodnja iznosi oko 45.000 tona.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.