Izvor: B92, 27.Dec.2011, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova hapšenja u aferi Kolubara

Beograd -- Zbog sumnje da su oštetili RB Kolubara za oko dva miliona evra, odnosno 185 miliona dinara, četiri osobe su uhapšene u ponedeljak, saznaje B92.

Svi uhapšeni, vlasnici privatnih preduzeća, trebalo bi najkasnije sutra da budu izvedeni pred istražnog sudiju. Ministarka pravde Snežana Malović potvrdila je novinarima u Skupštini Srbije ova nova hapšenja u istrazi za zloupotrebe u RB "Kolubara".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
U poslednjoj akciji u vezi sa zloupotrebama u RB Kolubara policija je uhapsila Zorana Jankovića, vlasnika preduzeća "Iris" iz Lazarevca, Radoša Milisavljevića, vlasnika preduzeća "Lep izgled" iz Lazarevca, Dejana Živanovića, vlasnika preduzeća "Džoker no 2" iz Vreoca, i Dejana Radosavljevića, vlasnika preduzeća "Sakupljač" iz Beograda.

Ranije uhapšeni rukovodioci RB Kolubara su od ovih privatnih firmi iznajmljivali mehanizaciju, navodno za potrebe kolubarskih kopova, ali je istraga policije pokazala da je mehanizacija iznajmljivana u periodu od novembra 2007. do juna 2009. iako nije bila potrebna, a dešavalo se čak i to da je RB Kolubara ovim privatnim firmama plaćala mehanizaciju i onda kada su mašine stajale u mestu.

Nakon toga je mehanizacija, u dogovoru sa direktorom Direkcije svih kopova Radosavom Milićem, tehničkim direktorom PK Baroševac Vladanom Radovanovićem, direktorom pogona Polja D Milanom Petrovićem i direktorom pogona Polja B Svetolikom Simićem, upućivana na kopove i raspoređivana, a osumnjičeni su onima koji su rukovali mašinama davali naloge da upisuju veći broj sati od efektivnog rada mašina i na osnovu toga sačinjene fakture dostavljali RB "Kolubara" na naplatu.

Janković je, po dogovoru sa Draganom Tomićem i direktorima preduzeća "Kolubara Mali Borak" i "Kolubara usluge", zaključio ugovore o angažovanju mašina koje su korišćene za izvođenje radova na uređenju lokacije u Lipovici.

Tužilaštvo sumnja da je Janković sačinjavao naloge sa većim brojem radnih sati od efektivnog rada mašina i na osnovu tako napravljenih faktura naplaćivao od RB "Kolubara" i fiktivno prikazani rad mašina.

Osumnjičeni će u toku dana biti saslušani kod istražnog sudije Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu koji će, nakon toga, doneti odluku o zahtevu za proširenje istrage i predlozima za određivanje pritvora. Sa ovom poslednjom akcijom policije, broj uhapšenih zbog zloupotreba u Kolubari povećao se na 31.

Insajder se u serijalu "Prevara veka" bavio svim zloupotrebama u rudarskom basenu Kolubara.

MUP Srbije je na granici sa Bugarskom uhapsio Radosava Savatijevića Keneta, bivšeg člana UO EPS-a, koji je povezan sa nekoliko firmi koje su bile na spisku povlašćenih kupaca uglja iz Kolubare i istovremeno iznajmljivale teške građevinske mašine tom državnom preduzeću.

Pored Savatijevića, uhapšen je u Dragan Tomić, bivši direktor RB Kolubara i član DSS-a, kao i Vitomir Dimitrijević, vlasnik Deviksa, a pre nekoliko meseci uhapšeni su i Milivoje Ristić, Milovan Obradović i Milovan Radosavljević zbog sumnje da su oštetili Kolubaru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.