Nastavljeno hapšenje u aferi „Kolubara”

Izvor: Politika, 28.Dec.2011, 21:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljeno hapšenje u aferi „Kolubara”

Četvorica osumnjičenih vlasnika privatnih firmi terete se da su pribavili 184 miliona dinara, na štetu RB Ko„lubara”

Još četiri osobe nalaze se na spisku osumnjičenih za zloupotrebe u Rudarskom basenu „Kolubara”. Zahtev za proširenje istrage podnet je protiv Dejana Živanovića, vlasnika i direktora privrednog društva „Džoker no.2” d.o.o. iz Vreoca, Dejana Radosavljevića, vlasnika i direktora privrednog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << društva „Sakupljač” d.o.o. iz Beograda, Radoša Milosavljevića, suvlasnika i odgovorne osobe privrednog društva „Lep izgled” iz Lazarevca, i Zorana Jankovića, direktora i odgovorne osobe u privrednom društvu „Iris” d.o.o. iz Lazarevca. Rešenjem o sprovođenju istrage, njima se na teret stavlja izvršenje krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja.

Oni se, prema informacijama Tužilaštva za organizovani kriminal, terete da su od decembra 2007. do juna 2009. godine iskorišćavanjem službenog položaja i neistinitim prikazivanjem rada transportnih sredstava i građevinske mehanizacije prilikom angažovanja u RB „Kolubara” pribavili svojim preduzećima imovinsku korist u iznosu od oko 184 miliona dinara, a na štetu RB „Kolubara”.

Živanović, Radosavljević i Milosavljević se sumnjiče da su, po prethodnom dogovoru sa direktorima RB „Kolubara” Draganom Tomićem i Vladanom Jovičićem, dostavljali podatke o broju i vrsti radne mehanizacije kojom raspolažu, i potom preko direktora zavisnih preduzeća „Kolubara građevinar” Slavoljuba Pavlovića i „Kolubara usluge” Duška Obradovića zaključivali ugovore o angažovanju te mehanizacije. Posle toga je mehanizacija, u dogovoru sa direktorom Direkcije svih kopova Radosavom Milićem, tehničkim direktorom PK Baroševac Vladanom Radovanovićem, direktorom pogona Polja D Milanom Petrovićem i direktorom pogona Polja B Svetolikom Simićem, upućivana na kopove i raspoređivana. Osumnjičeni su rukovaocima mašina davali naloge da upisuju veći broj sati od efektivnog rada mašina i na osnovu toga sačinjene fakture dostavljali RB „Kolubara” na naplatu.

Sa druge strane, Janković je, postupajući po prethodnom dogovoru sa Draganom Tomićem i direktorima preduzeća „Kolubara Mali Borak” i „Kolubara usluge”, zaključio ugovore o angažovanju mašina koje su korišćene za izvođenje radova na uređenju lokacije u Lipovici. Sumnja se da je Janković, tom prilikom, sačinjavao naloge sa većim brojem radnih sati od sati efektivnog rada mašina i na osnovu tako napravljenih faktura naplaćivao od RB „Kolubara” i fiktivno prikazani rad mašina.

U pomenutom periodu, na ovakav način, privrednom društvu „Džoker no.2” više je isplaćeno oko 54 miliona dinara, preduzeću „Sakupljač” Dejana Radosavljevića – oko 16 miliona dinara, privrednom društvu „Lep izgled” – oko 20 miliona dinara, a privrednom društvu „Iris” oko 95 miliona dinara, a sve na ime fiktivno prikazanog rada mašina.

Ovim proširenjem broj osoba protiv kojih je pokrenut postupak zbog zloupotreba prilikom angažovanja građevinskih mašina u RB „Kolubara” povećao se na 28 osumnjičenih.

M. Derikonjić

objavljeno: 28.12.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.