Najpre mapiranje žarišta larvi komaraca pa tek onda zaprašivanje

Izvor: B92, 22.Maj.2019, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najpre mapiranje žarišta larvi komaraca pa tek onda zaprašivanje

Zarad suzbijanja larvi komaraca u pet okruga u Srbiji u toku je nadzor kako bi se utvrdilo gde su legla komaraca, ali i kolika je njihova brojnost.

Reč je o Kolubarskom, Braničevskom, Mačvanskom, Pomoravskom i Podunavskom okrugu.

Tek kada se mapiraju žarišta larvi, biće sprovedeno i njihovo suzbijanje, saopštilo je Ministarstvo državne uprave.

Program za suzbijanje larvi komaraca sprovodiće se od sredine maja do 31. oktobra 2019. godine na području >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 17 upravnih okruga Srbije - Centralna Srbija sa pripadajućim gradovima i opštinama 99 lokalnih samouprava.

Programom je obuhvaćena površina od 20.000 hektara, kao i ostale površine na kojima se pojavi potreba, ukupno 25.000 hektara.

Utvrđivanje brojnosti larvi komaraca i njihovo tretiranje obavljaće se u staništima komaraca poput priobalja reka, potocima, barama, jezerima.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je nakon sprovedenog postupka javne nabavke posao monitoringa i suzbijanja larvi komaraca poverilo "Veterinarskom specijalističkom institutu Kraljevo" za usluge nadzora i monitoringa i "Eko-dez", d.o.o., iz Beograda za usluge aplikacije preparata za sprovođenje programa suzbijanja larvi komaraca.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.