Najinteresantniji smo u Evropi

Izvor: B92, 06.Avg.2013, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Najinteresantniji smo u Evropi"

Beograd -- Ministar prirodnih resursa, rudarstva, prostornog planiranja Milan Bačević tvrdi da je Srbija najinteresantnija zemlja u Evropi za geološka istraživanja.

Prema njegovim rečima, svetske kompanije skoro svakodnevno podnose zahteve za istražne radove.

Bačević je posle posete Rudarskom basenu Kolubara povodom Dana rudara, 6. avgusta, rekao da je profit od naknada i taksi za geološka istraživanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 1,5 milijardi evra, a da iduće godine Srbija može da ostvari i četiri milijarde evra dobiti.

Bačević je podsetio da su potraživanja Ministarstva od korisnika prirodnih resursa 4,5 milijardi dinara, a da je samo u poslednjih nekoliko meseci u budžet vlade Srbije po tom osnovu uneto 2,5 milijarde dinara.

Ukazao je da prirodna bogatstva ne treba nekontrolisano izvoziti, iako je Srbija to činila, a zatim po mnogo višim cenama kupovala gotove proizvode od tih sirovina.

"Želimo da to zaustavimo i siguran sam da ćemo uspeti. Politika ove vlade je da se ta bogatstva istraže i da se na ovaj način stave u funkciju vlastitog razvoja", rekao je Bačević.

Bačević je rekao da je Srbija veoma bogata ugljem za koji postoji veliko interesovanje stranih kompanija.

Rudarski sektor Srbije koji obuhvata i istraživanje, eksploataciju i preradu mineralnih sirovina, zapošljava 24.000 radnika što je oko 2,3 odsto ukupnog broja zaposlenih u Srbiji.

Dana rudara Srbije slave rudnici u Srbiji, a centralna proslava je u Senjskom rudniku.

Dan rudara ustanovljen u znak sećanja na 6. avgust 1903. kada su se rudari Senjskog rudnika štrajkom izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega, svima je skraćeno radno vreme i dobili su besplatno ulje za lampe za osvetljavanje jama.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bačević: Najinteresantniji smo u Evropi za geološka istraživanja

Izvor: SEEbiz.eu, 06.Avg.2013

BEOGRAD - Prema njegovim rečima, svetske kompanije skoro svakodnevno podnose zahteve za istražne radove.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.