Na trežnjenje išlo 300 vozača

Izvor: Blic, 16.Avg.2010, 01:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na trežnjenje išlo 300 vozača

Valjevo - Oko 300 vozača u valjevskom kraju moralo je da ide na trežnjenje od početka godine jer su imali više od 1,2 promila alkohola u krvi. To je svaki četvrti vozač koga su valjevski saobraćajci zatekli kako vozi pod dejstvom alkohola. Iako je broj pijanih vozača veći nego ranije, u valjevskoj policiji kažu da je broj saobraćajnih nesreća u Kolubarskom okrugu smanjen za 37 odsto u odnosu na prošlu godinu, a duplo je manje poginulih u udesima.

Komandir valjevske >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << saobraćajne policije Zoran Jevđenić kaže da su pooštren zakon i pojačane kontrole vozača dale rezultata u smanjenju broja udesa, ali i u otkrivanju onih koji su pre sedanja za volan konzumirali alkohol. Tako je od početka godine 300 vozača završilo na 12-časovnom trežnjenju jer su imali više od 1,2 promila alkohola u krvi. Vozači uglavnom ne pružaju otpor prilikom privođenja, ali u nekoliko navrata policajci su morali da traže asistenciju Hitne pomoći jer su se alkoholisani žalili na zdravstvene tegobe.

Saobraćajci kažu da su udarni termini za povećan broj vozača slave i svetkovine, ali i vikendi. Tako je poslednjeg vikenda na području Kolubarskog okruga otkriveno skoro 60 vozača pod gasom, od kojih je skoro trećina zadržana na trežnjenju.

- Na području okruga otkriveno je 59 pijanih vozača, a 22 su zadržana na trežnjenju u policijskim stanicama. Najviše pijanih bilo je u Valjevu, gde je otkriveno 13 vozača koji su imali više od 1,2 promila alkohola u krvi, dok su u ostalim opštinama zabeležena po dva-tri slučaja. Većina njih imala je od 2 do 2,5 promila alkohola u krvi, izuzev jednog vozača koji je imao 2,88 promila - kaže Jevđenić.

Komandir saobraćajne policije dodaje da je broj vozača pod uticajem alkohola povećan zbog letnjeg festivala „Tešnjarske večeri" u Valjevu, a koji, po običaju, pored Valjevaca, poseti i veliki broj gostiju iz okolnih varoši.

Inače, od kako je počela primena Zakona o bezbednosti u saobraćaju, apsolutni neslavni rekorder po količini alkohola u krvi bio je početkom jula Mustafa M. (50) iz Valjeva sa 3,32 promila. Vozeći „golf" izazvao je saobraćajku u centru Valjeva, a nakon što su saobraćajci alko-testom konstatovali njegovo stanje, odmah je upućen na izdržavanje kazne od 15 dana zatvora, a pored novčane kazne, oduzeta mu je vozačka dozvola. Pre njega rekorder je bio Valjevac Goran Todosić (33), koji je imao 3,14 promila, a nakon ispovesti „Blicu", tražio je od sudije za prekršaje da mu, za primer drugima, trajno oduzme vozačku dozvolu.

Broj udesa

Vrsta Januar-jul 2009. Januar-jul 2010.

Udesa ukupno 920 570

Udesa sa povređenima 303 245

Poginulih u okrugu 21 13

Poginulih u Valjevu 11 3

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Privatizacija preduzeća sve sporija

Izvor: B92, 16.Avg.2010

Beograd -- Kriza je prošle godine pogoršala situaciju u skoro čitavoj srpskoj privredi, a posledice su osetila i privatizovana preduzeća...Finansijski izveštaji pokazuju da je u 2009. poslovala 1.481 privatizovana firma, odnosno 14,4 odsto manje nego godinu ranije. ..Po oceni Agencije za privredne...

Nastavak na B92...

Broj udesa smanjen za trećinu

Izvor: Radio 021, 16.Avg.2010

Broj saobraćajnih nezgoda u prvih sedam meseci ove godine, u odnosu na isti period 2009. smanjen je 31,7 odsto, dok je broj poginulih manji za 31,9 odsto.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.