Na rekama stabilno, službe u pripravnosti

Izvor: RTS, 13.Mar.2016, 08:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na rekama stabilno, službe u pripravnosti

Vodostaji reka uglavnom stagniraju, a u blagom porastu su Zapadna i Južna Morava s pritokama, Ibar, Toplica i Kolubara. U naredna 24 sata sve službe su u pripravnosti zbog najavljenih obilnih padavina. Pune se džakovi i ojačavaju bedemi.
11.35 - Pripadnici Vojske, Žandarmerije, Policije i dobrovoljaca od jutros pune 3.000 džakova sa peskom u Novom Pazaru.
10.05 - U užičkom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kraju nivo reka miruje, a u Prijepolju Lim stagnira. 
08.50 Nije odsečen nijedan grad niti selo u Srbiji, kaže za RTS ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović. 
08.40 - Vodostaj Južne Morave kod Đunisa u stalnom je porastu. Od sinoć je premašio nivo vanredne odbrane od poplava.
Hidrometeorološki zavod najavljuje da će ponovo najobilnije padavine biti u zonama koje su već pretrpele najveću štetu, i navodi da je moguće da za 24 sata padne i 40 litara kiše po metru kvadratnom.

Povećan oprez savetuje se i na jugu i istoku Srbije, gde su već upućene dodatne snage kako bi pomogle građanima. Najugroženiji su Bor, Zaječar i ceo Nišavski okrug.
Vodostaj Južne Morave kod Đunisa u stalnom je porastu. Od sinoć je premašio nivo vanredne odbrane od poplava.  
Vodostaji reka Save i Drine su u stagnaciji. Tokom noći došlo je do izlivanja reke Jadar u nebranjenom delu u mestu Bradić grada Loznice. Reka Korenita se izlila na nebranjenom delu u mestu Donje Nedeljice i poplavila oko 20-30 hektara oranica. 
Na teritoriji opštine Bogatić reka Drina je u stagnaciji.
U opštini Gornji Milanovac snabdevanje strujom i vodom je uredno, putevi su prohodni, mada ima oštećenja od poplava. Reka Bjelica je u svom koritu, a njene pritoke imaju tendenciju opadanja vodostaja. Na mernom mestu Kratovska stena je sa tendencijom opadanja.
U prekidu je put u mestu Ugljarevu opštine Vrnjačka Banja zbog oštećenja na prilaznom delu kod mosta na reci Zapadna Morava. Poplavljeno je 950 hektara oranica uz reku. 
Kako javlja dopisnik RTS-a, sve reke na području Nišavskog okruga trenutno miruju. Toplica se vratila u korito i u opadanju je četiri centimetra po satu. U odnosu na jučerašnji dan, nivo ove reke manji je za 60 centimetara.
Za danas je planirano ojačavanje bedema, a sve službe su u pripravnosti i spremne da reaguju.
Trenutno stanje u opštini Ljig je normalizovano, a vodostaji su u opadanju. Nivo reke Ljig stagnira.
Stagnira i nivo Rzava i Moravice u Arilju, a od ponoći u Lučanima ponovo pada kiša, ali je noć protekla bez problema. Ista je situacija i sa Bjelicom i pritokama Zapadne Morave. Dva dana bez kiše protekla su u raščišćavanju terena, kao i iznošenju nameštaja.
Epidemiološka situacija je u redu, navodi Štab za vanredne situacije u Opštini Lučani, ističući da je voda ispravna za piće.

Put Ivanjica-Guča nije prohodan u oba pravca zbog odrona. Usled prelivanja vode Zapadne Morave u prekidu je deonica puta Požega-Pilatovići-Prijanovići, u mestu Prijanovići, preko kolovoza.
U Paraćinu u atarima sela Raševica, Trešnjevica, Sinji Vir oko 250-300 hektara obradive površine je pod vodom. U Jagodini u ataru sela Mali Popović, Glogovac, Duboka, Rajkinac i Kočino Selo oko 300 hektara obradive površine je pod vodom, a u Svilajncu u atarima sela Vojska, Radošin, Gložane, Crkvenac i Kušiljevo oko 1.000 hektara obradive površine. 
U Kruševcu je pod vodom oko 75 hektara poljoprivrednog zemljišta u atarima sela Koševi, Bela Voda, Kukljin, Jasika, Šanac, Makrešane, Čitluk, saopštio je MUP. Kiša slabog intenziteta koja od sinoć pada nije uticala na nivo vodostaja u rekama.
Prema proceni Komisije za štete u poljoprivredi, ukupno je na teritoriji opštine Trstenik poplavljeno oko 790 hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta i oko 390 hektara neobradivog zemljišta. U opštini Ćićevac ugrožena su 23 objekta, a poplavljeno je oko 100 hektara poljoprivrednog zemljišta. 
Zapadna Morava kod Jasike stagnira, Velika kod Varvarina beleži blagi rast, ali su obe još uvek znatno ispod granice redovne odbrane od poplava. Trenutno je pod vodom oko 30 hektara poljoprivrednog zemljišta u Bošnjanu i Maskaru opštine Varvarin, navodi se u saopštenju. 
U opštini Kraljevo poplavljeno je oko 360 domaćinstava i 1.500 hektara poljoprivrednih površina. 
Načelnik Odeljenja za vanredne situacije Saša Cicvarić kaže da u užičkom kraju nivo reka stagnira, iako sitna kiša pada od noćas. Dežura se na kritičnim mestima, i sve ekipe su u pripravnosti.
Od noćas se pokrenulo novo klizište u Jaklju, kod Bajine Bašte, pokidalo dalekovod, pa je bez struje oko 250 potrošača. Vodostaj Drine je u manjem porastu.
U Novoj Varoši je od jutros pravo snežno nevreme, duva jak vetar, pada sneg, ekipe su na terenu, ali uslovi za rad su jako teški. Već ima oko 20 centimetara snega. Bez struje je oko 200 potrošača - jasenovačkog i božetićkog Trudova, zbog pokidanih dalekovoda. 
U Prijepolju Lim miruje, i dalje je bez struje oko 200 potrošača u selima Aljinovići, Pravoševa, Milošev Do, Muškići. Predsednik opštine kaže da će popravka potrajati desetak dana, jer su havarije na teško dostupnim terenima.
Na teritoriji Novog Pazara Jošanica i Trnavica stagniraju, a reka Raška je dvadesetak centimetara porasla. Evidentirano je 14 klizišta i 19 odrona, a srušena su i tri pešačka mosta.
Pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara Nihad Hasanović kaže da pripadnici Vojske, Žandarmerije, policije i dobrovoljaca od jutros pune 3.000 džakova sa peskom na gradskom filterskom postrojenju.
"U poslednja dva dana utvrdili smo sve obale, ono što je bilo naneto na obale očišćeno je. Doneli smo krupno kamenje i smatram da smo spremni za padavine. Ovo danas radimo radi preventive", dodao je Hasanović.

U opštini Raška ugroženi su objekti 67 domaćinstava, poplavljeno je 320 hektara poljoprivrednog zemljišta, a ugroženo je 18 putnih pravaca. 
Prema informaciji dobijenoj od Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, na teritoriji opštine Kosovska Kamenica trenutno je najkritičnije u mestu Ranilug, gde je ugroženo šest kuća. Trenutno se brane nasipima od džakova. Po pozivu radi mehanizacija, traktori sa kašikama i bageri. Drugi prioritet je praćenje reka Lab i Sitnica kod Prilužja i Plemetine. 
Nivo Save kod Beograda je tridesetak centimetara iznad nivoa redovne odbrane od poplava.
Pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije Boban Stevanović rekao je za RTS da je, imajući u vidu najave RHMZ-a, na jugu i istoku Srbije tokom jučerašnjeg dana raspoređeno više od 1.000 pripadnika MUP-a i civilne zaštite kako bi se sačuvale ove teritorije.
"Jučerašnji dan iskorišćen je kako bi se uradilo pregrupisavanje snaga. Ako bi došlo do naglog porasta vodostaja, preduzete su sve mere i ojačani nasipi", naveo je Stevanović.
Prema njegovim rečima, razlika između bujičnih i velikih reka je velika jer su bujične reke brze i silovite, pa je period za evakuaciju kratak.
Ministar policije Nebojša Stefanović najavio je da će, ako bude potrebe, u zaštiti stanovništva biti angažovan i Rusko-srpski humanitarni centar.
Iz Sektora za vanredne situacije apeluju na građane da ukoliko bude naređena evakuacija, poslušaju nadležne.
Načelnik Sektora kaže da je u ovom trenutku primarni zadatak svih službi da niko ne nastrada, na čemu se intenzivno radi.
Zbog poplava i vanredne situacije proglašene 10. marta MUP je do sada evakuisao 171 osobu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

MUP: Preventivne mere zbog poplava

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Mar.2016

Pripаdnici Sektorа zа vаnredne situаcije evаkuisali su do sada zbog poplava 171 osobu, a aktivno se sprovode preventivne mere i obilаzi teren nа teritoriji Zаječаrа, Nišа, Pirotа, Beogrаdа, Novog Sаdа i Vrаnjа, saopštio je danas MUP...U opštini Gornji Milаnovаc je snаbdevаnje...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.