NOVI STANOVNICI PRIMEĆENI U ŠUMAMA KOLUBARE: Mrki medvedi viđeni posle nekoliko godina!

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Avg.2020, 11:46

NOVI STANOVNICI PRIMEĆENI U ŠUMAMA KOLUBARE: Mrki medvedi viđeni posle nekoliko godina!

U šumama Kolubarskog okruga nedavno je, posle dugo godina, primećen - mrki medved, čije je jedino stanište, u Srbiji, na planini Tari.

Novi stanovnici valjevskog kraja uočeni su u okolini Uba, u selu Murgaš, te kod Mionice, podno Divčibara, ali i na beogradskom području - u šumama oko Lazarevca!

Na području Mionice i Uba do sada je registrovano šest medveda - odrasli mužjak i dve ženke sa po tri mečeta.

Mrki medvedi, koji su strogo zaštićena >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << vrsta, a odrasle jedinke neprekidno se prate uz pomoć odašiljača.

Stariji tlače mlađe

- Planina Tara prepuna je medveda i oni, polako, prelaze na teritoriju Povlena i Maljena, te u niže predele valjevskog kraja, tražeći hranu. Očekujemo da se u narednom periodu populacija medveda u ovom kraju i poveća, što neće predstavljati problem. U sezoni parenja, stariji, jači medvedi oteraju mlađe mužjake, koji nemaju kuda, pa silaze u niže predele i tada se pojavljuju u našim krajevima - objašnjava Zoran Marković.

Nedavno, na Malom Maljenu, mužjaku se izgubio signal, posumnjalo se da su ga ustrelili krivolovci, ali srećom, uz pomoć elektronskih uređaja stručnjaci Biološkog fakulteta, koji su ga čipovali i prate ga, uspeli su da ga lociraju, živog i zdravog.

Medvedi su primećeni prilikom pregledanja snimaka sigurnosnih kamera. Pojavljuju se isključivo noću.

- Meče, visoko oko metar, teško između 70 i 80 kilograma, došetalo je u selo Murgaš, nekoliko dana se zadržalo u blizini jedne klanice, tražeći hranu, ali ga više ne viđamo - kaže Zoran Marković, predsednik Lovačkog udruženja "Tamnava" u Ubu.

- Nije pričinilo nikakvu štetu na usevima, ili pčelinjacima. Za žitelje Tamnave, pojava medveda je možda novost, ali to je divljač kao svaka druga, ne predstavljaju opasnost, sve smo preduzeli da ih zaštitimo i da se vrate odakle su došli. Medvedi su doskoro bili na ivici izumiranja, sada su se vratili i treba im pomoći - dodaje on.
Pogledaj vesti o: Kolubara

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.