Metal ponovo u Kolubari

Izvor: RTS, 11.Jun.2013, 21:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Metal" ponovo u Kolubari

Vlada i EPS odlučili da firmu "Kolubara metal", koja je pre osam godina u procesu reorganizacije EPS-a izdvojena iz Kolubarskih rudnika ponovo pripoje rudnicima. Inače to će spasiti "Metal" od stečaja, a rudnik će dobiti preduzeće bez kojeg nema redovne proizvodnje uglja i struje.

"Kolubara metal", koja je pre osam godina u procesu reorganizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << EPS-a izdvojena iz Kolubarskih rudnika, ponovo im se pripaja, na osnovu odluke EPS-a i Vlade.

Bageri, mašine na kopovima i ostala rudarska oprema, zahtevaju stalno održavanje. "Kolubara metal" je najopremljenija firma u zemlji za taj posao. Da je nema rudnik bi usluge morao da plaća stranom partneru, a najbliži je u Bugarskoj.

"Još jednom podvlačim da je Kolubara metal namerno ili nenamerno i u svakom slučaju greškom i neopravdano izdvojena iz Kolubare", kaže generalni direktor rudarskog basena Kolubara Milan Grgić.

Sindikatima je najznačajnije što je 2770 zaposlenih sačuvalo radna mesta.

"Ovo je velika stvar ne samo za radnike Metala i Kolubare već i za ovaj region, jer u Metalu su zaposleni ljudi od beograda, valjeva pa do Aranđelovca", kaže Miodrag Ranković iz sindikata radnika Kolubare.

U dogovoru sa sindikatima, iz Vlade najavljuju da će tražiti rešenja i za druga preduzeća koja su 2004. i 2005. godine izdvojena iz Elektroprivrede. Posebno će se pozabaviti objektima društvenog standarda.

"Da ne govorim da se tim preduzećima niko nije bavio svih ovih godina. Imate situaciju da ta preduzeća imaju skupštinu od jednog člana. Jedan čovek odlučuje o sudbini svih preduzeća. To nema nigde u svetu", kaže ministarka energetike Zorana Mihajlović.

U Kolubarskim rudnicima procenjuju da će zajedničkim radom do 2017. godine prihod uvećati pet puta, odnosno oko milijardu i osamsto miliona dinara. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.