Mali Borak – selo kojeg više nema

Izvor: Politika, 21.Jan.2010, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali Borak – selo kojeg više nema

Zbog eksploatacije uglja okončana najveća seoba groblja u Srbije čime je ovo mesto i praktično izbrisano sa svih geografskih karata

Lajkovac, Valjevo – Preseljenje groblja starog nekoliko vekova u selu Mali Borak kod Lajkovca, koje je počelo krajem 2008. godine zbog širenja površinskih kopova rudarskog basena „Kolubara", ovih dana je u potpunosti završeno. Lajkovačko komunalno preduzeće >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „Čistoća", uz poštovanje najviših standarda za ovu vrstu posla, izmestilo je 1478 posmrtnih ostataka na groblja u Lajkovcu, selu Jabučju i drugim mestima širom Srbije u kojima žive potomci i rodbina preminulih. Prema svim pokazateljima, u pitanju je najveće preseljenje groblja koje je ikada do sada urađeno na prostorima Srbije.

Povodom završetka ovog jedinstvenog poduhvata, kako sa tehničko-sanitarne tako i emotivne strane, prekjuče je u najvećem lajkovačkom selu Jabučju otkriveno spomen-obeležje u znak sećanja na „Mali Borak – selo kojeg više nema". Prema rečima predsednika odbora za preseljenje mrtvih Bogoljuba Aleksića, spomen-obeležje je podignuto u znak trajnog sećanja na selo i groblje u njemu, kao i na postojanje onih koji do tada nisu imali nadgrobna obeležja.

Inače, Mali Borak bilo je selo sa 250 domaćinstava, koje će posle preseljenja biti izbrisano sa svih geografskih karata. Doduše, naći će se na nekim drugim, odnosno rudarskim, ali sve dok ga moćni bageri ne „upakuju" na beskrajne trake i upute ka pećima TE „Nikola Tesla" u Obrenovcu.

Ovo pitomo selo prvi put se pominje u spisima iz davne 1717. godine, ali na njegovom prostoru živelo se i mnogo ranije o čemu najbolje svedoči veliko arheološko nalazište sa preko sto dobro očuvanih eksponata. Među njima je i jedno koje možemo slobodno nazvati senzacionalno, a reč je o skeletu majke sa detetom u naručju pronađenom u jednom od grobova, za koji je utvrđeno da je star čak 8.000 godina. Ovaj skelet je u stalnoj postavci Narodnog muzeja u Valjevu.

B. Novović

[objavljeno: 22/01/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.