MALINARI ZABRINUTI, NE ZNAJU CENU MALINE

Izvor: Kurir, 13.Jun.2011, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MALINARI ZABRINUTI, NE ZNAJU CENU MALINE

VALJEVO - U valjevskom kraju, centru proizvodnje maline u Srbiji, danas je počela berba "crvenog zlata", lokalni popularni naziv za ovo mirišljavo voće.

Sa oko 5.000 hektara (ha) koliko se nalazi pod malinom u podrinjsko-kolubarskom kraju, očekuju se prosečan prinos od 5 do 6 tona po ha.

- Prinosi će u odnosu na prošlu i ranije godine biti prosečni, od 5 do 6 tona po hektaru kvalitetnih plodova. Oni bi bili >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i znatno veći da su voćari bili u mogućnosti da primene sve agrotehničke mere ali, nažalost zbog visokih cena repromaterijala te mere su izostale pa su time i prinosi skoro prepolovljeni, izjavio je danas diplomirani inženjer Dragan Dragojlović, iz stručne regionalne poljoprivredne službe u Valjevu.

Iako je berba maline počela i kvalitet plodova izgleda veoma dobar, voćari su zabrinuti, jer niko ne zna da im kaže po kojoj će ceni malina biti preuzeta i plaćena.

Cene su posle prošlogodišnjeg slabijeg roda maline u Čileu i Poljskoj u 2010. dostigle čak 200 dinara po kilogramu.

Hladnjačari međutim, ove godine napominju da je od prošlogodišnje proizvodnje ostale neprodate velike količine maline i da će zbog toga verovatno i cene maline ove godine biti znatno niže.

Pominje se mogućnost da će kilogram maline biti plaćen do 100 dinara, s čime se proizvođači teško mire a mnogi čak sada najavljuju da neće svu malinu ni obrati.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Malinari ne znaju cenu maline

Izvor: Glas javnosti, 14.Jun.2011, 07:02

VALJEVO - U valjevskom kraju, centru proizvodnje maline u Srbiji, juče je počela berba "crvenog zlata", lokalni popularni naziv za ovo mirišljavo voće...Sa oko 5.000 hektara (ha) koliko se nalazi pod malinom u podrinjsko-kolubarskom kraju, očekuju se prosečan prinos od 5 do 6 tona po ha...- Prinosi...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.