Kolubara: Stanje ravno katastrofi

Izvor: B92, 18.Maj.2014, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kolubara": Stanje ravno katastrofi

Beograd -- Šteta do poplave u Rudarskom basenu "Kolubara" procenjena je na najmanje 100 miliona evra, kaže Vučić. Situacija ravna katastrofi, prenosi RTS.

Kako javlja RTS, u Kolubari su dva kopa poptuno potopljena i praktično pretvorena u jezera, dok su druga dva kopa delimično pod vodom.

Trenutno se gradi nasip na reci Kolubari, koji je neophodan da bi uopšte počela sanacije kopova. Rudarima su potrebne pumpe i pijaća voda.

Premijer Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Aleksandar Vučić je na sednici Republičkog štaba za vanredne situacije u Beogradu rekao da je odbranom na Savi kod Termoeletkrane "Nikola Tesla" u Obrenovcu izbegnuta šteta između 500 i 600 miliona evra koja bi nastala gašenjem agregata.

"Zahvaljujući slovenačkim pumpama i neverovatnim naporima ljudi, uspeli smo da odbranimo TENT, što bi građane koštalo oko 600 miliona evra", rekao je Vučić.

On je rekao da je sada neophodno raditi na osposobljavanju kopova RB "Kolubara" da Srbija ne bi morala da uvozi struju.

"Na dnevnom nivou bi nas to koštalo od 500.000 do milion evra, ako ne budemo mogli da dovozimo ugalj (iz RB Kolubara) do TENT-a", rekao je Vučić.

Iz tog ugljenokopa snabdeva se TENT koji prizvodi oko 50 odsto struje za tržište Srbije, a tamnavski kopovi na kojima se proizvodi dve trećine uglja u RB Kolubara, poplavljeni su.

Vučić je rekao da je Srbija kupovala struju po niskoj ceni jer su pomagale Republika Srpska i Crna Gora, ali da je bilo domaćih trgovaca koji su cenu nudili po dva ili tri puta višoj ceni želeći da "zarade na nesreći naroda".

Premijer je rekao da su trgovci nudili struju po ceni od 80 evra za megavat sat u trenutku kada je Srbija kupovala po 35 i 36 evra po megavat satu od Republike Srpske i Crne Gore.

Vučić je istakao i da u Srbiji nije bilo restrikcija struje i da je obezbeđeno napajanje električnom energijom.

Moguće pokretanje proizvodnje u TENT A

Ministar rudarstva i energetke Aleksandar Antić rekao je da je bez struje oko 7.700 domaćinstava, a osim toga i Obrenovac koji je pod vodom.

On je najavio mogućnost da se danas u popodnevnim časovima pokrene proizvodnja u TENT-u i Kolubari.

Antić je rekao da će se u 15 sati održati sastanak na kojem će se razgovarati o pokretanju proizvodnje i dodao: "Mi ćemo već možda danas u toku dana biti u prilici da aktiviramo TENT A".

On je rekao da će im za tako nešto biti potrebna pomoć i koordinacija sa Ministarstvom saobraćaja i Železnica Srbije.

Antić je rekao i da se kod Kostolca dobro reagovalo, ali da će se rizik tretirati do kraja.

"Kostolac" nesmetano proizvodi struju

Direktor termoelektrane i kopa "Kostolac" Dragan Jovanović rekao je danas da to preduzeće i dalje nesmetano proizvodi struju i dodao da čine sve da voda ne dođe do njihovih objekata.

"Ni jednog trenutka naša proizvodnja nije stala. Sva naša mehanizacija i ljudi rade na izradi nasipa kako bi sprečili da voda dođe do termoelektrane", rekao je Jovanović za televiziju "Pink".

Reka Mlava koja se se jutros izlila, probila je branu i poplavila radničko naselje Drmno.

"Mi iseljavamo ljude koji žive u blizini termolektrane i smeštamo ih u sportsku salu u Kostolcu", kazao je Jovanović.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.